Novi automobili za samoborsku patronažu

4. srpnja 2017.
Komentari isključeni
3.930 Pregleda

Zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak uručila je danas u Samoboru patronažnoj službi županijskog doma zdravlja ključeve 9 novih automobila marke Hyundai od kojih 2 ostaju u Samoboru i služit će našim patronažnim sestrama. Zato je primopredaja vozila i napravljena između županove zamjenice i glavne medicinske sestre u samoborskoj ispostavi Doma zdravlja Zagrebačke županije Irene Danyi Holetić.

Novonabavljena vozila, koja će postupno zamijeniti postojeća vozila stara oko 12 godina, zasad će samo dopuniti vozni park patronaže. Vrijedna su oko 600 tisuća kuna s PDV-om, a uz 2 samoborska, 3 odlaze u Veliku Goricu, a po jedno u Jastrebarsko, Zaprešić, Sveti Ivan Zelinu i Vrbovec. -Svake godine iz decentraliziranih sredstava obnavljamo naš vozni park, a u zadnjih 7 godina kupili smo 41 vozilo. Uglavnom su to bili VW UP i Hyundai 10. U Domu zdravlja Zagrebačke županije imamo 58 patronažnih sestara, a od ove je godine formirana i Kućna njega, pa će ova nova vozila služiti isključivo njima – rekao je na primopredaji ravnatelj županijskog doma zdravlja, dr. Većeslav Bergman.

Potrebe za obnovom voznog parka puno su veće, ali su sredstva za to ograničena – istaknuo je još Bergman, ali je dodao i to da patronažne sestre s tim automobilima prevaljuju tek od 7 do 8 tisuća kilometara godišnje, pa ih zasad dobro služe i stara vozila.

-Ova će vozila pridonijeti kvaliteti zdravstvene zaštite na području Zagrebačke županije kako bi patronažne sestre sigurnije i brže stizale do svojih korisnika – rekla je zamjenica župana Nadica Žužak dodajući za Županija ukupno godišnje za zdravstvo i socijalnu skrb izdvaja oko 50 milijuna kuna. -Sretni smo i ponosni da je i naša samoborska patronažna služba dobila 2 nova vozila jer znamo koliko nam je ona važna i što sve pokriva – rekla je zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, podsjetivši na širinu samoborskog područja koje pokrivaju patronažne sestre, od Rakovog Potoka do Samoborskog Otoka i od Save do Žumberka.

Ljubica Zrno, pomoćnica ravnatelja Doma zdravlja Zagrebačke županije za sestrinstvo, istaknula je da je teško objasniti nekome tko ne radi na terenu koliko su važna ovakva vozila jer su se medicinske sestre često znale koristiti i javnim prijevozom.

Županijska pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb Ksenija Čuljak kao Samoborka ne krije zadovoljstvo činjenicom da je i naš grad ovom nabavom postao bogatiji za nove automobile i kaže: Naš upravni odjel drugi je po zastupljenosti u proračunu Zagrebačke županije s oko 53 milijuna kuna u ovoj godini, a posebno mi je drago što je na red za obnovu sada došla i patronažna služba koja je na razini cijele naše države ona malo i zapostavljena. Te vrijedne sestre donose tu zdravstvenu zaštitu u kuću korisnika i brinu se o njima od one najranije dobi, rođenja djeteta, pa do održavanja zdravlja u naših najstarijih stanovnika.

Primopredaji novih automobila nazočili su i gradski pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat i članica Upravnog vijeća Doma zdravlja Zagrebačke županije, dr. Štefica Kamenarić Filipović.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.