Bregančani u Gradišću

4. srpnja 2017.
Komentari isključeni
2.023 Pregleda

Svaku nastavnu godinu djelatnici Osnovne škole Milana Langa iz Bregane završavaju zajedničkim izletom. Ove godine odlučili su posjetiti pokrajinu Burgenland (Gradišće) u Austriji i tako odgovoriti na poziv kolegice Gabrijele Orlić Payer koja u breganskoj školi predaje njemački jezik, a već tri godine radi kao asistentica za hrvatski jezik u južnom Gradišću.

Dvojezična savezna gimnazija Oberwart/Borta, u kojoj Gabrijela Orlić Payer radi posljednje dvije godine, djeluje već 25 godina, a nastava se odvija na mađarskom i hrvatskom jeziku. U hrvatskim se razredima uči gradišćansko-hrvatski i standardni hrvatski jezik. Škola ima i tamburaški orkestar i kolegica je goste uvjerila, a oni joj povjerovali na riječ jer, nažalost, nisu imali priliku čuti, da tamburaši odlično sviraju i pjevaju i pjesmu “Samoborci piju vino z lonci”.

Ravnatelj škole u Gradišću, Martin Zsivkovits, kako sam kaže, gizdavi je, odnosno ponosni Gradišćanski Hrvat, koji je kolegama predstavio rad škole i upoznao ih s poviješću, aktivnostima i ulogom Gradišćanskih Hrvata u današnjoj Austriji. Bilo je lijepo slušati ga kako govori gradišćansko-hrvatski, ali i kako s lakoćom prelazi na standardni hrvatski jezik – istaknuli su samoborski učitelji, nastavnici i profesori.

Druženje s Gradišćanskim Hrvatima nastavili su u Eisenstadtu, odnosno Željeznom, jer kakav bi to posjet bio, a da nisu posjetili glavni grad Gradišća, poznat kao Haydnov grad, s glasovitim dvorcem velikaške obitelji Esterhazy. Posjetili su i Hrvatsko kulturno društvo, najstarije društvo Gradišćanskih Hrvata, koje djeluje od 1929. godine s ciljem “očuvanja identiteta Gradišćanskih Hrvatov, jezika i njeve zvanaredne kulture”. Vrlo su aktivni u tom društvu, izdaju novine, knjige, između ostalih i rječnik i gramatiku gradišćansko-hrvatskog jezika, imaju nekoliko tamburaških društava, a posebni su i po organizaciji Gradišćanskog bala. Društvo ima bogatu knjižnicu koju su Samoborci obogatili poklon knjigom “Samobor i okolica” koja će im pomoći da bolje upoznaju naš kutak “stare domovine”.

Susreti u Gradišću protekli su u srdačnom i prijateljskom ozračju, osjećali smo se kao kod kuće, ne samo zbog tople dobrodošlice nego i zbog toga jer nije bilo jezične barijere. Govorili smo istim jezikom, zvao se on gradišćansko-hrvatski ili samo hrvatski jezik. Nadamo se da ćemo našim novim prijateljima iz Gradišća uzvratiti gostoprimstvo – zaključili su djelatnici Osnovne škole Milana Langa, zahvalivši ravnatelju Dvojezične savezne gimnazije Oberwart/Borta Martinu Zsivkovitsu, Dominiku Tallianu iz Hrvatskog kulturnog društva iz Eisenstadta/Željeznog i kolegici Gabrijeli Orlić Payer koja je sve organizirala.

Sanja Rapljenović, prof

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.