Rudarska greblica sadržajno sve bogatija i posjećenija!

3. srpnja 2017.
Komentari isključeni
1.148 Pregleda

Iza nas su 32. Dani rudarske greblice. Ova kulturno – turistička manifestacija koju organizira KUD Oštrc iz Ruda programski je sve sadržajnija, ali i posjećenija. Program je jučer, prema tradiciji, bio u znaku folklora. Plesalo se i pjevalo prvo na dječjoj greblici ispred rudnika, gdje su mališani mogli uživati i u predstavi “Šuma striborova” te u raznim radionicama Laboratorija zabave.

Folklorni susreti na rukometnom igralištu okupili su tamburaške sastave i folklorne ansambale iz Hrvatske i Slovenije. TD “Krsto Odak” iz Drniša, KUD “Kozje” iz Slovenije, KUD “Jankovici” iz Starih Jankovaca, FD “Rapski tanac” s Raba, KUD “Grgur Karlovčan” iz Kalinovca i KUD “Češka beseda” iz Siska vrhunskim su izvedbama podsjetili na bogatu kulturnu baštinu koju već godinama njeguju.

Tradicionalno je i ove godine održan izbor za najbolju greblicu. U konkurenciji 17 greblica od oraha i sira, najbolja je bila ona od Rudarice Martine Škiljan. Njena greblica bila je tanka, sočna i slana baš koliko treba – složila se stručna komisija u sastavu Andreas Nikl ( predsjednik), Renata Lehpamer, Kristina Halužan i Martin Skendrović.

Inače , Pekarnica Nikl je za potrebe ove manifestacije pripremila preko 2000 komada, odnosno kako kažu Rudari delaca, slasnog kolača.

U ime grada Samobora brojne posjetitelje je pozdravila zamjenica gradonačelnika, Sanja Horvat Iveković. Naglasila je kako je ova manifestacija iz godine u godinu sve ljepša i posjećenija te naglasila kako je KUD Oštrc jedno od samoborskih najaktivnijih društava. Zahvalila im je na tome što njeguju i čuvaju tradiciju dugi niz godina te čestitala na organizaciji 32. Dana rudarske greblice.

Program je vodio Mislav Maroević, a nakon dodijele nagrada sudionicima izbora za najbolju greblicu zabava se nastavila uz svirku grupe Panorama.

Mnogi posjetitelji protekolog su vikenda došli u Rude kako bi posjetili Rudnik svete Barbare. Kroz podzemnu turističku atrakciju ovog kraja, ali i šire, prošlo je preko 350 posjetitelja, a stručni vodiči su ih upoznali s poviješću rudarenja u Rudama, ali i o tome kako se danas živi u Rudama. Inače, rudnik je otvoren od ožujka pa do prosinca, svakog vikenda od 10 do 18 sati, a cijena ulaznice je 35 kuna. U Rudniku svete Barbare je ugodnih 10 °C pa je to odlično mjesto za rashladiti se u vrijeme ovih vrućih dana.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.