Monografija “Zlatko Prica – 100 godina” – valorizacija Pricina djela

3. srpnja 2017.
Komentari isključeni
1.545 Pregleda

Upravo otisnuta monografija “Zlatko Prica – 100 godina” svečano je predstavljena prošloga tjedna u Muzeju Mimara u Zagrebu. Monografija je djelo hrvatskih i mađarskih autora, na 500 stranica i 4 jezika, s gotovo 400 odabranih reprodukcija cjelokupnog Pricinog opusa. Tiskana je u Pečuhu, uz potporu Grada Pečuha i Ministarstva kulture Mađarske. Recenzenti monografije su Darko Schneider, povjesničar umjetnosti, dugogodišnji kustos Moderne galerije u Zagrebu, autor brojnih monografskih izložaba i monografija o hrvatskim umjetnicima i profesor Ive Šimat Banov, autor desetaka monografija i izložaba, veliki poznavatelj Pricinog stvaralaštva.

Brojne nazočne posjetitelje pozdravila je ravnateljica Muzeja Mimara, Lada Ratković Bukovčan, o stvaralaštvu Zlatka Price govorili su akademik Tonko Maroević i recenzent, Darko Schneider. U ime pečuških autora i o vezi Price i Pečuha govorio je prof. dr. Ernest Barić.

Autor monografije, Nikola Albaneže apostrofirao je značaj i recepciju Pricinog stvaralaštva u hrvatskoj umjetnosti dvadesetog stoljeća, a suautorica, Nikolina Šimunović, govorila je o višegodišnjem istraživanju Pricinog opusa. Upraviteljica Zaklade, Marica Jelenić zahvalila je na realizaciji programa svim autorima i suradnicima te osobito podupirateljima, Gradu Samoboru, Zagrebačkoj županiji, Turističkoj zajednici i općini Tar-Vabriga, mađarskim partnerima i donatorima.

Zaklada Zlatko i Vesna Prica ovime privodi kraju obilježavanje 100. godišnjice umjetnikovog rođenja, a dio tog završnog programa bio je i jednodnevni međunarodni znanstveni simpozij održan istoga dana u Zagrebu, u suorganizaciji i u prostoru Mađarskog instituta pod nazivom “Zlatko Prica – život i stvaralštvo u kontekstu vremena”, pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Rasprave eminentnih sudionika, poznavatelja i suradnika Zlatka Price – Tonka Maroevića, Darka Schneidera, Ive Šimat Banova, Irine Subotić, Győrgy Varkonyija i Nikole Albanežea valorizirale su i dotaknule mnoge aspekte Pricinog stvaralaštva, a nekoliko mlađih sudionika – povjesničara umjetnosti, pokazalo je živo zanimanje za Pricino slikarstvo.

Vrlo zanimljivo istraživanje iznijele su sudionice s Likovne akademije u Zagrebu, Ariana Novina i Tajana Vrhovec Škalamera, govoreći o Zlatku Prici na zagrebačkoj likovnoj akademiji. Sudionice iz Samobora, Gordana Remussini i Nikolina Šimunović, predstavile su bogatu Pricinu ostavštinu vezanu za Samobor i slikara osobno, a Gaetano Benčić iz Tara svojstvenim pristupom izlagao je o stvaralaštvu i odnosu Price i Tara.

Zbornik radova s ovog simpozija, koji Zaklada planira izdati kroz godinu dana, postat će sigurno zanimljivo stručno štivo i podloga za daljnja istraživanja i promišljanja o slikarstvu Zlatka Price.

 

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.