Za dobrosusjedstvo nema graničnih prepreka

2. srpnja 2017.
Komentari isključeni
4.761 Pregleda

Ni žica na granici prošle, a ni arbitraža o granici ove godine, nisu ni spriječili, niti omeli “Susret pri Kalinu” i njegovanje dobrosusjedskih odnosa u samoborskom pograničnom području, u Bregani, gdje su se po četvrti put sinoć okupili mještani okolnih naselja s obje stranice državne granice, hrvatske i slovenske, kako bi zajednički obilježili obljetnicu hrvatskog pristupanja Europskoj uniji. Susret nije protekao samo u prijateljskom, već prije svega u zabavno-glazbenom tonu, pa su i pozdravni govori političara na početku programa bili kratki i poticajni za još jednu uspješnu manifestaciju, a cijela priredba, s glazbom koja ne raspoznaje granice, još je čvršće povezala stare prijatelje i otvorila mjesta novim prijateljskim vezama.

Sve pristigle na manifestaciju pozdravili su redom dožupan Občine Brežice Jure Pezdirc, slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Franc Bogovič, zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić i zamjenica samoborskog gradonačelnika Sanja Horvat Iveković. -Održava nas godinama, te krijepi i osnažuje prijateljstvo i razumijevanje koje najbolje razumijemo baš mi koji živimo uz granicu – istaknuo je Franc Bogovič – dodavši da ćemo, kao i dosad, nastaviti raditi dobro za sve naše ljude, usprkos čestim razmiricama među političarima s najviše razine. -Prijateljstvu, ljubavi i druženju granice nikad nisu bile prepreka – rekao je Hrvoje Frankić, a tome je posvjedočio i Jure Pezdirc naglasivši da su glavni gosti višednevnog obilježavanje priredbe “Brežice – moje mesto”, iste večeri bili Jasenko Houra i njegovo Prljavo kazalište. Dojučerašnji samoborski pročelnik za gospodarstvo, a sada dožupan Hrvoje Frankić, nije propustio reći ni da gospodarski projekti u ovoj zoni ne “spavaju” već da se i pri ovom neformalnom susretu razgovara o unapređenju tog oblika suradnje među susjedima. Sanja Horvat Iveković uputila je veliku zahvalu svim mjesnim vodstvima i čelnicima hrvatskih i slovenskih naselja, u prvom redu pokojnom Joci Berčiću, kao jednom od pokretača, te Ivanu Horvatu, što su susret pretvorili u tradiciju čime se prevladavaju, a i rješavaju i mnogi problemi.

Uz mnoge druge, s čelnicima Samobora i Brežica bili su i predsjednica Vijeća Mjesnog odbora Bregana Maja Gračanin i začetnik ove manifestacije, čelnik Mjesnog odbora Grdanjci Ivan Horvat te drugi samoborski i brežički dužnosnici i gradski i općinski vijećnici.

Uvertira u sve to bilo je okupljanje ispred Gostilne Kalin gdje su slovenski domaći proizvođači gastro delicija i rukotvorina pokazali i ponudili i ove godine najbolje od najboljeg. Djecu je razveselila konjska zaprega Jurja Čička kojom su se do mraka besplatno mogli voziti okolnim krajem.

Oko tisuću ljudi bilo je na ovom “Susretu pri Kalinu”, čiji se kulturno-umjetnički program ovaj put malo i oduljio do duboko u noć, što opet ukazuje na želju mnogih da budu njegovim sastavnim dijelom, pa je mjesno stanovništvo zabavljalo 10-ak KUD-ova, sastava, ansambala i orkestara, sve u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva Licitar iz Bregane i njegova umjetničkog voditelja Miroslava Regovića, Krajevne skupnosti Jesenice na Dolenjskem na čelu s Rajkom Križanac i samoborskih mjesnih odbora Bregana, Podvrh i Grdanjci.

Od početka u glazbenom programu “Susreta” sudjeluje KUD Slavček iz Velike Doline kojemu je zato pripala čast da otvori i ovogodišnji program. Nakon toga sve su svojim iskrenim, veselim i toplim nastupom “osvojili” mali folkloraši KUD-a Licitar, a za njima na sceni su se izmjenjivali KUD Stari grad iz Lukavca, Glazbeni sastav Dobri prijateli, Vokalni ansambl Aria iz Dobove, Tamburaški orkestar Krsto Odak iz Drniša i umjetnička obitelj Križanić iz Brežica.

Na noge je okupljene podigla i na ples potaknula legendarna dama hrvatske estrade Vera Svoboda sa svojim nikad zaboravljenim glazbenim hitovima iz 70-ih, 80-ih i 90-ih godina prošloga stoljeća, a na nogama su iz do sitnih sati održali, kako koga doduše, tamburaši banda “Od sumraka do zore” zasviravši i zapjevavši hitove novog doba, odnosno ono što narod voli čuti. Program je vodio Mislav Maroević.

Uz pjesmu i ples, dobro se i jelo, zahvaljujući ponovno agilnoj ekipi iz Podvrha i Velike Jazbine i poznatoj “trušarskoj” ugostiteljskoj družini.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentara

  1. Avatar

    Jugosloveni na okupu uz medijsku potporu radio mislava

  2. Avatar

    Skupa s tvojom starom koju smo dobro poprilično!

  3. Avatar

    Nisam vam ja kriv što ste jugosloveni i što se stalno razotkrivate…a juga vam krepala