Lara Cvjetko kadetska prvakinja Europe

2. srpnja 2017.
Komentari isključeni
2.800 Pregleda

Lara Cvjetko, članica Judo kluba Profectus Samobor nova je europska kadetska prvakinja u kategoriji do 57 kilograma. Uspjeh je ostvarila jučer u Kaunasu u Litvi gdje se održava Europsko kadetsko prvenstvo u judu.

Lara je u Kaunas otišla kao 4. sa svjetske liste, a postavljena je za treću nositeljicu u kategoriji do 57 kilograma. U konkurenciji s 33 natjecateljice, Lara je nanizala pobjede protiv predstavnica Austrije, Turske i Velike Britanije. U polufinalu pobjeđuje predstavnicu Srbije, a u finalu je stalnim napadima predstavnicu Italije prisilila na defanzivu što su suci kažnjavali i nakon 3 i pola minute je diskvalificiraju. Time je Lara Cvjetko osvojila zlatnu medalju i postala kadetska prvakinja Europe.

Hrvatska reprezentacija brojala je 3 kadeta i 6 kadetkinja, od kojih i 3 “profectusice”, uz Laru Cvjetko, i Lorenu Štengl te Helenu Vuković.

Lorena Štengl je u kategoriji do 70 kilograma prvo kolo bila slobodna, u drugom pobjeđuje predstavnicu Austrije, a u sljedećem kolu gubi od Njemice. U repasažu gubi i od predstavnice Slovačke te Europsko prvenstvo završava na 9. mjestu.

Helena Vuković je bila prva nositeljica u kategoriji preko 70 kilograma i prvo je kolo bila slobodne. Zatim rutinski pobjeđuje predstavnice Ukrajine i Slovenije, a u četvrtfinalu gubi od daleko snažnije i teže, kasnije prvakinje iz Gruzije. U borbi za treće mjesto s Njemicom ne pokazuje sve što može, gubi borbu i završava na 5. mjestu.

Prema rezultatima, hrvatska reprezentacije je u ženskom dijelu natjecanja na visokom drugom mjestu iza Njemačke, ali ispred judaških velesila poput Rusije i Francuske.

Tim rezultatima potvrđuje se da je Judo klub Profectus Samobo“ i dalje u vrhu i hrvatskog i europskog juda, a Lara i Helena će uskoro imati još prilika za dokazivanje jer su odabrane za sastav hrvatske reprezentacije za Europski olimpijski festival mladih koji se od 24. do 28. srpnja održava u Mađarskoj. Osim toga, obje su izborile i nastup na Svjetskom kadetskom prvenstvu koje se u kolovozu održava u Čileu.

Danas se u Litvi nastavljaju natjecanja u ekipnoj konkurenciji. Hrvatska ženska reprezentacija brani brončanu medalju s prošlogodišnjeg Europskog prvenstva, a u sastavu će biti i “profectusice”. Natječe se 19 reprezentacija, a prvu borbu Hrvatska ima s Turskom.

Vladimir Vuković

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.