“Crno bijeli Samobor” u Samoborskom muzeju

1. srpnja 2017.
Komentari isključeni
1.187 Pregleda

Izložba fotografija “Crno bijeli Samobor” Željka Nemeca jučer je otvorena u Samoborskom muzeju.

O izložbi i radu vrsnog fotografa, akademskog slikara i grafičara, člana samoborskog Ogranka Matice hrvatske, govorila je povjesničarka umjetnosti Branka Hlevnjak. “Na fotografijama vlada potpuni red, mir i finoća te se osjeti glazbeni ritam u smislu crno – bijelog. Crno bijela fotografija je sama po sebi nadrealizam, jer svijet gledamo u koloru. Kada se slika stvarnosti pretoči vrsnim očima i spretnim majstorom fotografije kao što je to Željko Nemec, onda on iz tog svijeta bilježi nježne i jednostavne momente koji postaju jedna apstrahirana slika. Svaki detalj bilo da se radi o gruboj žbuci, starom okviru ili crkvenom tornju, ukomponirani u izložbu čine kompoziciju grada. Fotografije su istovremeno informativne, dokumentarne , ali imaju i pomak prema umjetničkom. U autorskom pristupu prema motivu u kojem se autor fokusira na dramatiku ili romantiku, koja se događa u crno bilom ritmu, postiže umjetnički odmak u duhovne sfere, jer fotografije pozivaju na meditaciju i govore o unutrašnjem duhovnom redu i miru – istaknula je Branka Hlevnjak.

“Crno bijele fotografije Samobora nastale su iz višegodišnje šetnje gradom koja nikada neće prestati” – rekao je Željko Nemec te istaknuo kako su rađene u stilu foto grafike naglašenih kontrasta, gdje do izražaja dolazi filmsko zrno.

Željko Nemec najavio je kako za Dan grada Samobora priprema izložbu Crno bijeli Samobor 2, jer za razliku od ovih fotografija koje su digitalne, te će biti analogne. Naglasio je i kako vjeruje da će ove fotografije biti poticaj fotografima amaterima da vidjevši ovaj svijet pokušaju naći svoj.

“Fotografsko oko puno je važnije od same opreme. Važno je znati što želite i da vas to što radite oduševljava, a izuzetno je važno i kontinuirano se baviti fotografijom kao i svakom umjetnošću da bi se postigao viši nivo i da bi čovjek bio zadovoljan kroz to što drugima daruje svoj unutrašnji svijet. – rekao je Željko Nemec.

Sve nazočne na početku je pozdravio, u ime domaćina, ravnatelj Samoborskog muzeja, Miroslav Milonjić, a na kraju u ime grada Samobora, pročelnik Juro Horvat, koji je i otvorio izložbu.

Svoj obol otvorenju izložbe dali su i pjesnici Zoran Perović, Vlasta Mažuranić i Zvonko Jurčević koji su pročitali svoje pjesme o Samoboru, a glazbom je program uveličala i mlada violinistica Lara Rimac.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.