32. Dani rudarske greblice počeli Gastro susretima ispred rudnika

1. srpnja 2017.
Komentari isključeni
3.510 Pregleda

Gastro susretima priređenim ispred rudnika Svete Barbare danas su počeli 32. Dani rudarske greblice. U ugodnoj prirodnoj atmosferi uživali su sudionici natjecanja – amaterski kuhari iz Ruda, Zagreba, Bjelovara, Karlovca i Drniša, ali i brojna publika koja je došla kušati njihova jela.

Tema ovogodišnjih 3.po redu Gastro susreta bila je picek na razne načine. Tako je svaka od 6 ekipa pripremila piceka po vlastitoj recepturi, a kušati se mogao picek kuhan u kotliću s pivom, picek u cornflakesu, pohana piletina u pivskom tijestu, punjena piletina s mljevenom piletinom, vrganjima, špekom i začinima, piletina u umaku od povrća i začina te još puno jela od piceka, ali i mnoštvo raznih priloga. Pored toga, izvan konkurencije su bili gosti iz Drniša koji su pripremili drniške arambašiće, a u ponudi su se našli i hamburgeri.

I prije nego li je ocjenjivački žiri donio konačnu odluku o tome tko je pobjednik dalo se naslutiti da su sva jela odlično pripremljena, jer vrlo su se brzo pojela.

Jela su ocjenjivali Rene Bakalović, Zoran Djumić i Željko Kupres, a najboljim su ocijenili jelo ekipe iz Ruda pod nazivom “Cure na zadatku”.

Drugo mjesto pripalo je također domaćim snagama, a to je ekipa “Mik Mik”.

Treće SU mjesto zauzeli dečki iz Bjelovara pod nazivom “Zeppelin”.

Svi su dobili novčane nagrade s time da je drugoplasirana ekipa iz Ruda “Mik Mik” dobila i kotao za kuhanje, jer je publika njihovo jelo ocjenila najboljim.

“Imali smo šest ekipa, a ta šestoplasirana koja je najlošije prošla napravila je jelo kakvom bi se ja uvijek veselio da se kao gablec nudi u Zagrebu. Jako je teško bilo odlučiti tko je najbolji, no ono što mi se posebno dopalo je da se tako pametno spajaju tradiciju i moderno. To je razina kao da su imali najbolje hotelske uvjete za pripremanje jela, a ovo je ipak skoro “pikinik” priča. Senzacionalno! Fantastična kuhinja i ugođaj ! – rekao je hrvatski gastro-ekspert, Rene Bakalović.

Svi natjecatelji su složni da im je druženje važnije od nagrada te su obećali da će i iduće godine ponovno doći u Rude, jer Rudarice i Rudari ponovno su se pokazali odličnim domaćinima!

Osim što se uživalo u raznim jelima od piceka te nezaobilaznoj rudarskoj greblici , plesalo se i pjevalo. U zabavnom dijelu programa nastupioje Tamburaški sastav “Bez kontrole, a program je vodio radijski voditelj Dražen Kocijan Kocka.

Inače, ove je Gastro susrete prije tri godine u Rudama pokrenuo rudarski zet Zoran Djumić koji već više od 20 godina živi i radi u Maleziji. Kaže da voli finu hranu te da rado dolazi u Rude i već godinama surađuje s članovima KUD-a Oštrc te je tako i došlo do ideje da dio Rudarske greblice postanu i Gastro susreti amaterskih kuhara.

U ime Zagrebačke županije današnjim je gastro susretima nazočio zamjenik župana, Hrvoje Frankić.

Dani rudarske greblice večeras se nastavljaju u 21 sat uz nastup poznatog sastava Kries koji nadahnuće pronalazi u melodijama i tekstovima tradicijskih pjesama, u slavenskoj mitologiji, dinarskom ritmu i zvukovima mediteranskih glazbala. Pored njih nastupit će i samoborska Adrenalica te sastav “Miriam” iz Zagreba. Ulaz je slobodan!

Evo i nedjeljnog programa:

Nedjelja, 2.7.
Isped Rudnika sv. Barbara
14:00 DJEČJA GREBLICA
Folklorni program:
FA Rapski Tanac-Rab,
KUD Grgur Karlovčan – Kalinovac,
KUD Češka Beseda – Sisak,
KUD Oštrc – Rude
 
Zabavni program za djecu: Labaratorij zabave
 
Rukometno igralište RK Rudar
17:00 FOKLORNI SUSRETI

 
TD Krsto Odak – Drniš,
KUD Kozje – Slovenija,
KUD Jankovci – Stari Jankovci,
FD Rapski Tanac – Rab,
KUD Grgur Karlovčan – Kalinovac
KUD Češka Beseda – Sisak,
KUD Oštrc – Rude
 
19,30 – ZABAVNI PROGRAM  – GRUPA Panorama
 


POPRATNI SADRŽAJI

Izbor najbolje greblice – u nedjelju, 2.7. između 17 i 18 sati donesite svoju greblicu i sudjelujte u natječaju za najbolju greblicu od SIRA I ORAHA
Napomena: greblicu  treba donijeti u protvanu, cijelu i isključivo od sira i oraha. Proglašenje najbolje greblice bit će u nedjelju oko 20 sati
Izložba domaćih tradicijskih proizvoda
Tombola –sa više od 250 vrijednih nagrada je u nedjelju oko 20 sati.
Obilazak rudnika!

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.