Najnovije
Isključenja struje 4. i 5. lipnja (3. lipnja 2020. 18:26)
Samobor je lepi varoš – Stojdraga (3. lipnja 2020. 16:36)
Velik odaziv – hvala svima! (3. lipnja 2020. 13:50)
Radovi na samoborskim prometnicama (3. lipnja 2020. 13:01)
Kakva nas budućnost čeka? (3. lipnja 2020. 11:34)
Online edukacija za male iznajmljivače (2. lipnja 2020. 16:03)

Provedite prvi srpanjski vikend na 32. Danima rudarske greblice!

29. lipnja 2017.
Komentari isključeni
1.439 Pregleda

Prvi vikend u srpnju tradicionano je rezerviran za Dane rudarske greblice. Gastro susreti ispred rudnika, dječja greblica i laboratorij zabave za najmlađe, folklorni susreti, nastup Krijesa i drugih glazbenih sastava te izbor najbolje greblice samo su dio bogatog programa dvodnevne manifestacije koju po 32. put u Rudama priređuje Kulturno-umjetničko društvo Oštrc.

Prva manifestacija organizirana je davne 1985. godine, a s godinama je prerasala u nezaobilaznu kulturnu i turističku manifestaciju sjeverozapadne Hrvatske. Za potrebe manifestacije greblica se punih 30 godina priprema u Pekarnici Nikl u Rudama, a krajem 2007. godine Ministarstvo kulture proglasilo je pripremu rudarske greblice nematerijalnim kulturnim dobrom Hrvatske. S obzirom na to da je prošle godine u Rudama osnovana i Udruga Rudarska greblica s ciljem zaštite kolača na nacionalnoj i europskoj razini, očekuje se da će greblica uskoro biti zaštićena i oznakom zemljopisnoga podrijetla.

Program 32. Dana Rudarske greblice:

Subota 1.7.

Ispred Rudnika sv. Barbara

13:00 GASTRO SUSRETI
Ručajte s nama i zabavite se uz amaterske kuhare iz Ruda, Samobora, Bjelovara.
Tema susreta: Picek na razne načine
Gostujuće jelo: Ambraščići iz Drniša
Partner: Zeppelin Craft Brewey
Zabavni program: Tamburaski sastav Bez kontrole

21:00 GREBLICA PRI RUDNIKU
Nastupaju : KRIES, Adenalica, Miriam

Nedjelja, 2.7.

Isped Rudnika sv. Barbara
14:00 DJEČJA GREBLICA
Folklorni program:
FA Rapski Tanac-Rab,
KUD Grgur Karlovčan – Kalinovac,
KUD Češka Beseda – Sisak,
KUD Oštrc – Rude

Zabavni program za djecu uz Labaratorij zabave

Rukometno igralište RK Rudar

17:00 FOKLORNI SUSRETI

TD Krsto Odak – Drniš,
KUD Kozje – Slovenija,
KUD Jankovci – Stari Jankovci,
FD Rapski Tanac – Rab,
KUD Grgur Karlovčan – Kalinovac
KUD Češka Beseda – Sisak,
KUD Oštrc – Rude

19,30 – ZABAVNI PROGRAM  – GRUPA Panorama

Izbor najbolje greblice – u nedjelju, 2.7. između 17 i 18 sati donesite svoju greblicu i sudjelujte u natječaju za najbolju greblicu od SIRA I ORAHA

Napomena: greblicu  treba donijeti u protvanu, cijelu i isključivo od sira i oraha. Proglašenje najbolje greblice bit će u nedjelju oko 20 sati.

Od 2005. godine na Danima Rudarske greblice organizira se izbor najbolje greblice. Pravila su jednostavna: prve nedjelje u srpnju natjecatelji donose kolač koji su sami napravili, sve greblice degustira tročlani žiri i prema unaprijed određenim pravilima daje ocjenu svakoj greblici. Natjecatelji trebaju donijeti kolač u protvanu u kojem je i pečen. U parnim godinama se ocjenjuje greblica od sira i zelenja, a u neparnim od sira i oraha. Kolač se predaje pod šifrom koja se zalijepi s donje strane protvana kako bi se greblica evidentirala. Najbolje greblice nagrađuju se prigodnim poklonima. Svaki natjecatelj može se natjecati sa samo jednom greblicom.

Izložba domaćih tradicijskih proizvoda
Tombola–sa više od 250 vrijednih nagrada je u nedjelju oko 20 sati.

Obilazak rudnika!
Za obilazak rudnika preporuča se sportska odjeća i obuća. Zbog očekivanog velikog interesa, za vrijeme Dana Rudarske greblice posjetitelji rudnika dobit će samo osnovne informacije od strane vodiča, kako bi se vrijeme obilaska skratilo na 10-15 minuta po grupi!

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.