HPD Japetić preselilo u nove prostorije

29. lipnja 2017.
Komentari isključeni
2.140 Pregleda

Hrvatsko planinarsko društvo Japetić nakon tri desetljeća preselilo se iz Starogradske ulice u nove vlastite prostorije na adresu: Ulica Ivana Perkovca 36A . Društvene prostorije su kupljene sredstvima od prodaje Šoićeve kuće i uređene zahvaljujući zalaganjem i radom članova društva. Članovi se i dalje sastaju svakog četvrtka od 20 sati, ali sada na novoj adresi.

U subotu će “Japetićanci” obilježiti osnivanje samoborske podružnice Hrvatskog planinarskog društva koje je osnovano 1. srpnja, 1923. godine na Gradišću kod kuće obitelji Belak (Noršić). Okupljanje je u 10 sati, a članovi društva će se uz polaganje vijenaca i prigodno druženje prisjetiti osnivača HPD-a Japetić.

Osnivači su bili Samoborci: Josip Filipec, Josip i Stanko Kompare, Viktor Matota, Josip Melinšćak, Milan Noršić, Franjo Regović, Stjepan Šoić i Vjekoslav Vrbanić. Na prvoj sjednici odbora 7.kolovoza 1923. za predsjednika podružnice izabran je Stjepan Fresl i već na toj sjednici potaknuta je rasprava o markacijama u Samoborskom gorju. Godinu dana kasnije za predsjednika je izabran Stjepan Šoić. Početno razdoblje djelovanja podružnice obilježilo je preuzimanje piramide na Tepcu i ruševina starog grada Samobora i Okića. Održavani su izleti u Samoborsko gorje i Žumberačku goru, na Strahinjščicu i Medvednicu. Značajni izleti su bili na Plitvička jezera te na Bled i Bohinj.

Foto: Facebook HPD Japetić

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.