Droge su puno više i gore od babaroge

26. lipnja 2017.
Komentari isključeni
2.949 Pregleda

Centar za socijalnu skrb Samobor i Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije današnje su prijepodne u Samoboru iskoristili ne bi li našim sugrađanima ukazali na opasnosti koje vrebaju od različitih vrsta ovisnosti. Danas je, naime, Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama o čemu su naši sugrađani putem raznih letaka i razgovorom sa stručnjacima bili obaviješteni na štandu na Trgu kralja Tomislava. Cilj tih uputa i razgovora bilo je podizanje razine građanske svijesti o važnosti prepoznavanja problema različitih vrsta ovisnosti i promicanje zdravih stilova života. Razgovaralo se o bolesti ovisnosti, načinima liječenja, te kome se i u kojem slučaju građani mogu obratiti za pomoć.

Za sve to pobrinuli su se volonteri institucija koje su uključenje u rješavanje problema, predvođeni ravnateljicom Centra za socijalnu skrb u Samoboru Natašom Koražijom, voditeljem Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije Tvrtkom Pervanom, savjetnikom Vladinog Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Dubravkom Klarićem i višom stručnom suradnicom za socijalnu skrb Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Zagrebačke županije Ivanom Pašer.

Doktor medicine Tvrtko Pervan istaknuo je posebno važnost i težinu baš ovogodišnjeg Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i njihova nezakonitog prometa jer smo – kako kaže – na pragu novog buma droga što se naročito odnosi na psihostimulativne sintetske droge. -Aktivni smo i u Mjesecu borbe protiv ovisnosti, svake godine od 15. studenog do 15. prosinca – rekla je Nataša Koražija – naglasivši da tada sve institucije koje na bilo koji način rade s obiteljima u kojima su oboljeli od ovisnosti, organiziraju ne samo ovakve štandove već i edukativne radionice, predavanja, savjetovanja, okrugle stolove i tako pokušavaju doći do šire javnosti kako bi joj problem prikazali kao svima nama blizak, na koji nitko nije imun. -Važno je napomenuti – dodao je dr. Pervan – da su ove institucije na raspolaganju svim građanima u sve radne dane te da Samobor ima i najstarije savjetovalište za konzumente, ovisnike i eksperimentatore s drogama i drugim oblicima ovisnosti, za prevenciju bolesti i izvanbolničko liječenje. Savjetovalište djeluju u sklopu samoborskog doma zdravlja, ispod Odjela za epidemiologiju.

Više o ovoj uvijek aktualnoj temi poslušajte danas u Ritmu grada u 17 sati te sutra od 16 sati u još jednom Epicentru.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.