Najnovije
“Vrijeme za nas” (19. veljače 2020. 15:14)
U planine jer tamo nema zime (19. veljače 2020. 14:24)
O aktualnostima u Svetoj Nedelji (19. veljače 2020. 12:59)
Završene prijave za Srakotrk! (19. veljače 2020. 11:13)
Isključenja struje 19., 20. i 21. veljače (18. veljače 2020. 15:29)
Mario Vavro u vrhu streličarske elite (18. veljače 2020. 11:17)
Kay Boo Too za Fašnik u Bunkeru (17. veljače 2020. 16:00)

Karavana prijateljstva zastala na kremšnitama

23. lipnja 2017.
Komentari isključeni
1.142 Pregleda

Točni kao i uvijek, sudionici ovogodišnje biciklističke karavane prijateljstva Vukovar-Ljubljana, na cilj svoje druge etape, na glavni samoborski trg, pristigli su u 19 sati. “Put prijateljstva Vukovar-Ljubljana” prevaljuju već 15. put u organizaciji i pod vodstvom idejnog začetnika ovog projekta, predsjednika Hrvatskog društva Ljubljana, Milana Pavelića.

Ovogodišnja karavana okupila je 28 biciklista i dvije biciklistice, koji su, mora se priznati, jedva dočekali da se nakon 350 odvoženih kilometara, malo odmore u našem gradu. Prva etapa puta od Vukovara do Đurđevca bila je duga 210 kilometara, a druga od Đurđevca do Samobora 140 kilometara. Dobrodošlicu na Trgu poželjeli su im predsjednik Gradskog vijeća Samobora Miran Šoić i viši stručni suradnik u Odjelu za društvene djelatnosti Grada Samobora Marijan Kižlin te primili dar zahvalnosti od sudionika karavane. Potom su zajedno s njima otišli do Parka domovinske zahvalnosti gdje su predstavnici karavane uz domaćine zapalili svijeće kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu iz Samobora i Svete Nedelje.

Inače, Hrvatsko društvo Ljubljana okuplja Hrvate i prijatelje Hrvatske koji žive i rade u Ljubljani. Po brojnosti to je najveća hrvatska udruga u Sloveniji, a želja im je da kroz kulturna i sportska događanja čvršće povežu članove zajednice Hrvata u Sloveniji te tako jačaju veze s matičnom domovinom i očuvaju tradiciju, kulturu i jezik.

Jedan od sudionika karavane je i predsjednik Biciklističkog kluba Sveta Nedelja Ervin Škacan, pa se prije Samobora karavana zaustavila i u Svetoj Nedelji, na prijemu kod gradonačelnika Darija Zurovca i njegovih suradnika. I tamo su na spomen obilježju odali počast poginulim braniteljima iz Domovinskog rata.

Sada se okrepljuju osvježavajućim pićima i slade samoborskim kremšnitama u Slastičarnici i Caffe baru U prolazu, a na svoju posljednju etapu puta, od Samobora do Ljubljane, dugu 150 kilometara, nakon prespavane noći u Hotelu Lavica, krenut će sutra, u subotu ujutro, u 7 sati i 30 minuta.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.