Protiv podjela u društvu i za očuvanje tekovina antifašizma

22. lipnja 2017.
Komentari isključeni
1.572 Pregleda

Danas, na Dan antifašističke borbe, prisjećamo se 22. lipnja 1941. kad je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antifašistička postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi. Osnutak sisačkog odreda označio je početak organizirane antifašističke borbe u Hrvatskoj.

Središnja praznična proslava u našem kraju započela je jutros kod spomen obilježja u Bregani u koju se, prema tradiciji, uz samoborske antifašiste, uključilo i 20-ak članova Zveze borcev za vrednote NOB-a iz Brežica, Krškog i Brestanice te po prvi put članovi samoborske Radničke fronte. Sve skupa pozdravili su i praznik im čestitali predsjednik samoborske antifašističke udruge Petar Raić te potpredsjednica Gradskog vijeća Samobora i predsjednica Vijeća Mjesnog odbora Bregana Maja Gračanin.

Petar Raić je istaknuo da samoborski antifašisti i ove godine u dva dana obilaze istaknuta mjesta na kojima su stradali partizani u Drugom svjetskom ratu i druge žrtve fašističkog terora. Zahvalio je Gradu Samoboru na vijencima koje je osigurao za 23 lokacije koje se obilaze u ovom pohodu te na kraju pozvao sve koji mogu da dođu na protestni skup građanske i antifašističke inicijative koji će se danas u 19 sati održati na Trgu maršala Tita u Zagrebu protiv promjene naziva tog trga.

Maja Gračanin je zahvalila svima okupljenima na njegovanju tekovina antifašizma istaknuvši da uz svakojake podjele u društvu svi trebamo biti zajedno i boriti se za dostojanstvo svih ljudi i cijele zajednice pri čemu se nikad ne treba odreći antifašizma.

Potom su izaslanstva položila vijence na spomenik stradalnicima iz Drugog svjetskog rata, a zatim su nastavili obilazak drugih obilježja, spomen ploče na kući obitelji Jurkošek u Bregani te spomenika žrtvama fašističkog terora u Grdanjcima, Gabrovici, selu Planina, Priseku i Budinjaku na hrvatsko-slovenskoj granici.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentara

  1. Avatar

    Volio bih znati bar jednu “fašističku” obitelj iz Samobora, umjesto toga znam za stravične zločine tzv.antifašista na Jazovki,Hudoj Jami,Pečovniku,Teznom,Kočevskom Rogu i na stotine drugih koje su počinjene po nalogu genocidnog vampira tita…o trajanju Jasenovca.do 1951. neću ovaj put

  2. Avatar

    Da se nisi dojebao iz neke bosanske pripizdine preko Minkena 93., znao bi da su Samoboru postojale takve obitelji. Znao bi i za logornika Fresla koji je s tvojim Antišom uteka za Argentinu. Evo, sad znaš za jednog. Otto Fresl.

  3. Avatar

    On nije bio fašist…to su bili Italijani…pripadnik regularne hrvatske vojske nije bio i nije fašist već plemenita kova borac za Hrvatsku…