Sudionici klapskih sureta u Svetoj Nedelji (foto: Zvonimir Markić)

Dvorac Erdody odjekivao klapskom pjesmom

19. lipnja 2017.
Komentari isključeni
2.116 Pregleda

U subotu 17. lipnja Sveta Nedelja je šesti put za redom bila kontinentalno klapsko središte. Organizator klapskih susreta u susjednom Gradu, klapa Barun, uz podršku Grada Svete Nedelje, Turističke zajednice grada Svete Nedelje i dobrotom sponzora, svojim je sugrađanima i gostima omogućila uživanje u raznovrsnim klapskim zvucima Dalmacije.

Renomirane klape zavidnih uspjeha s omiškog klapskog festivala pjevale su tradicionalne klapske pjesme ali i mnoštvo novoskladanih i popularnih pjesama u klapskom aranžmanu. Klapsku večer u kerestinečkom dvorcu obitelji Erdody vodio je i animirao zanimljivim najavama Branko Uvodić.

Voditelj koncerta Branko Uvodić (Foto: Zvonimir Markić)

Ženska klapa Stentoria iz Daruvara je otvorila večer “klapske pisme”,  a potom su slijedili Samoborci iz klape Poj, Zadrani iz klape Munita, zagrebački Bračani iz klape Petrada i domaćini iz Rakitja, mješovita klapa Barun.

Večer je kulminirala nastupima ženske klape Cesarice iz Zagreba i muške klape Bunari iz Vodica.

Klapa Barun (Foto: Zvonimir Markić)

Bodulska balada, Molitva za tebe, Murtilica lipo cviće, Vapori, Zadarski tanac, Široko levonte, Ča vridi, Dalmatinski scherzo, Sutra će te ponit, Izliči me, Ako voliš me, Loza u škripu, Moj dida i ja, samo su neke od pjesama koje su klape nadahnuto izvele pred brojnom publikom u dvorcu Erdody. Na kraju koncerta su sve klape zajednički otpjevale ariju “U boj, u boj” iz najpoznatije hrvatske opere Nikola Šubić Zrinski.

Publika u dvorani (Foto: Zvonimir Markić)

Koncert je zbog nestabilnog vremena preseljen u dvoranu unutar dvorca, a ona je bila dvostruko premalena za sve koji su te večeri došli slušati klape, pa je osim dvjestotinjak gostiju unutar dvorane, još toliko ljudi sjedilo u publici u atriju dvorca, za koji su organizatori osigurali live stream iz dvorane i ozvučenje.

Klapa Bunari (Foto: Zvonimir Markić)

Cijeli koncert je snimao Hrvatski radio koji će snimku koncerta pustiti u eter jednog od dolazećih utoraka navečer koji su programski rezervirani upravo za ovakve koncerte koji se održavaju diljem Hrvatske.

Druženje s klapama je trajalo dugo u noć, a publika u Svetoj Nedelji još je jednom pokazala da je željna dobrih i kvalitetnih koncerata.

Klapa Cesarice (Foto: Zvonimir Markić)

Klapa Munita (Foto: Zvonimir Markić)

Klapa Petrada (Foto: Zvonimir Markić)

Klapa Poj (Foto: Zvonimir Markić)

Klapa Stentoria (Foto: Zvonimir Markić)

Mislav Maroević

Novinarstvom se aktivno počeo baviti 1976. u danas kultnom magazinu Svijet. Radijsku karijeru započinje 1978. godine na Radio Samoboru. Početkom devedesetih godina podiže obiteljsku tvrtku Matis, koja 2004. godine dobiva koncesiju Radio Samobora.

Komentari nisu dopušteni.