Konstituirano Gradsko vijeće grada Samobora – predsjednik Miran Šoić

13. lipnja 2017.
Komentari isključeni
2.860 Pregleda

Danas je održana konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća grada Samobora. Prije negoli je izabran predsjednik Gradskog vijeća, sjednicu je vodio predstojnik ureda Državne uprave Zagrebačke županije, Joško Bule, a nakon što je izabrana Mandatna komisija utvrđeno je da privremeno sjednicom predsjedava vijećnik Miran Šoić (SDP). Potom su novi vijećnici, među kojima su i mnogi iz prijašnjeg saziva, svečano prisegnuli da će savjesno i odgovorno obavljati novu funkciju na dobrobit svih građana Samobora. U vijeće je ušlo 16 članova SDP-a i HSS-a, 5 članova HDZ-a te po dva vijećnika iz MOSTA-a i Stranke rada i solidarnosti.

Gradsko vijeće čine: PETRA BABOJELIĆ HSS, FRANJO BEDENIČIĆ HDZ, MILJENKO BIŠĆAN HSS, ŽELJKO BOŠKOVIĆ HSS, DAVOR DANIČIĆ SDP, MARINKO DŽEPINA SDP, IRENA FRANCEKOVIĆ MOST, DAMIR GORIŠEK HSS, MAJA GRAČANIN SDP, IVAN HORVAT HSS, VINKO JAKLENEC HSS, ĐURĐICA JANČIKIĆ HSS, IRENA KAPOR SDP, IVAN KASELJ HDZ, SVEBOR LABURA HDZ, ŽELJKO MATAUŠIĆ HSS, LOVRO MIHELIĆHDZ, ANDRIJA NORŠIĆ SDP, IVAN PATEKAR BANDIĆ MILAN 365- Stranka rada i solidarnosti, ZLATKO REŠETAR MOST, VLADIMIR SKENDROVIĆ HDZ, DAMIR SKOK BANDIĆ MILAN 365, MIRAN ŠOIĆ SDP, IVANA ŠOLČIĆ HSS i FRANJO ŠTEFANIĆ SDP.

Nakon izbora Odbora za izbor i imenovanja pristupilo se izboru predsjednika Gradskog vijeća.

Jednoglasno je za predsjednika izabran Miran Šoić iz SDP-a. Za prvog potpredsjednika predložen je Vinko Jaklenec (HSS), no kako je on zbog bolesti izostao sa sjednice, odlučeno je da će se o njegovom imenovanju odlučivati na idućoj sjednici Gradskog vijeća.

Za drugog potpredsjednika Gradskog vijeća predloženi su bili Maja Gračanin iz SDP-a i Vladimir Skendrović iz HDZ, a većinom glasova na tu je funkciju izabrana Maja Gračanin.

Prema poslovniku Grada u pravilu se drugi potpredsjednik Gradskog vijeća odabire iz redova oporbe, no to se danas nije dogodilo. Zbog toga je negodovanje izrazio Vladimir Skendrović iz HDZ-a rekavši da je to potop demokaracije, jer oporba ima 9 vijećnika u ovom sazivu Vijeća i najmanje što zaslužuje je funkcija potpredsjednika Gradskog vijeća. ” Ne prihvaćanjem prijedloga oporbe za potpredsjednika Gradskog vijeća, šaljete krivu poruku, što je vaše pravo, no to je žalosno ne poštivati i negirati volju više od 1/ 3 vijećnika ” – rekao je Vladimir Skendrović.

Iako nije praksa da se na konstituirajućim sjednicama Gradskog vijeća raspravlja i o drugim točkama, na današnjoj se, zbog zakonskih rokova, na dnevnom redu našao i godišnji izvještaj o izvršenju proračuna za proteklu godinu. Kratko ga je obrazložio pročelnik za financije Željko Radovanić, a za takav izvještaj glasalo je 17 vijećnika dok ih je sedmero bilo suzdržano.

Vladimir Skendrović (HDZ) je rekao kako vijećnici HDZ-a ne mogu podržati izvještaj u čijem kreiranju i donošenju nisu sudjelovali, a od gradonačelnika Kreše Beljaka je zatražio pojašnjenje zašto je iz proračuna na odvjetničke usluge potrošeno oko 200 tisuća kuna. “Koliko smo i zašto sudskih procesa imali te s kime se sporimo?” – pitao je Vladimir Skendrović.

Gradonačelnik Beljak mu je odgovorio da će odgovor dobiti pismenim putem na idućoj sjednici Vijeća.

Na današnjoj sjednici prihvaćen je i prijedlog zaključka o izboru Odbora za statutarno-pravna pitanja te prijedlog zaključka o izboru Odbora za dodjelu nagrada i priznanja.

Na kraju sjednice vijećnicima se obratio gradonačelnik Krešo Beljak. Čestitao je i puno uspjeha u radu poželio izabranom predsjedniku Gradskog vijeća i njegovim zamjenicima te svim izabranim vijećnicima, pogotovo novima.

“Današnja sjednica je protokolarna no, iduća će biti radna. Ova će gradska uprava vama koji ste novi biti na usluzi kako biste u najkraćem mogućem vremenu naučili kako funkcionira Grad, Gradsko vijeće, gradska uprava i gradska poduzeća te proračun, koji je temelj kompletnog djelovanja i života grada Samobora” – rekao je Krešo Beljak te istaknuo kako je Samobor najjači i najbolji grad u Hrvatskoj zahvaljujući najjačoj gradskoj upravi i poduzetnicima, koji pune gradski proračun, ali i zahvaljujući najtransparentnijoj i najboljoj gradskoj upravi u Hrvatskoj, što je potvrđeno sa svih razina te od Državne revizije koja je treću godinu za redom Gradu dala bezuvjetan nalaz što rijetko kome uspijeva. Izabrani ste za gradske vijećnike najboljeg grada i uprave u Hrvatskoj” – rekao je gradonačelnik Beljak.

“Svaki je početak težak, no zato smo tu da vam maksimalno olakšamo. U prošlom sazivu vijeća oporbeni vijećnici nisu posljednje dvije godine dolazili na sjednice te se nadam da će oporbeni vijećnici u ovom sazivu dolaziti na sjednice te da će biti prava konstruktivna opozicija” – rekao je Beljak te pozvao sve vijećnike da uoči Dana Grada, treće subote u listopadu, zajedno obiđu sva gradska gradilišta kako bi se upoznali sa svim radovima i projektima u Gradu.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.