Napustio nas je Japa

6. lipnja 2017.
Komentari isključeni
5.000 Pregleda

Sinoć je, nakon kratke bolesti, u 66. godini preminuo naš sugrađanin, cjeloživotni tamburaš, Marijan Jakopec Japa.

Marijan se u osnovnoj školi aktivno bavio svirkom na tamburi pod vodstvom našeg cijenjenog maestra Željka Bradića još od 1968. godine. Brač je aktivno svirao u Zagrebu od 1969. godine u KUD-u Joža Vlahović te u Mladom Samoborcu, a nakon toga i u Tamburaškom društvu Ferdo Livadić, od njegova osnutka 1971. godine. Kao vrlo društvena osoba bio je omiljen u svim krugovima, u Samoboru, i među prijateljima u Wirgesu, Velesu, Foči i Gradišću. Već 1989. godine prihvatio se u “Livadiću” vrlo zahtjevne uloge tajnika, a od 1995. i potpredsjednika Društva. Istovremeno se bavio svirkom na tamburi u profesionalnom tamburaškom orkestru HRT-a sve do svog umirovljenja prošle godine. Zajedničko druženje Jape i prijatelja, uz svirku na tamburi, imalo je i kulturnu misiju, jer se na putovanjima diljem Europe pronosila tradicija samoborskog kraja i dokazivala vrijednost svirke na našem nacionalnom instrumentu za što se Japa posebno zalagao.

Dragi prijatelju, iako te gruba sudbina prerano otrgnula iz naših redova iza tebe će ostati dubok trag tvog doprinosa u širenju samoborske tradicije i kulture – zapisao je o Japi njegov dugogodišnji prijatelj i suradnik, Adolf Paar.

Ispraćaj Marijana Jakopca Jape bit će sutra, u srijedu, 7. lipnja u 14 sati i 30 minuta na groblju u Svetom Martinu pod Okićem.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentara

  1. Avatar

    Moja sućut njegovoj obiteljii, rodbini, samoborskim tamburašima sviju generacija i članovima Tamburaškog orkestra Hrvatske radiotelevizije.