Zatancale su noge “mladostaša”

5. lipnja 2017.
Komentari isključeni
1.524 Pregleda

Zatancale su večeras, po tko zna koji put u 45 godina ustrajnog i uspješnog rada, noge plesačica i plesača Folklornog ansambla Mladost u programu njihova proljetnog koncerta za samoborsku publiku koja je i ovaj put ispunila kino dvoranu Pučkog otvorenog učilišta. S nešto starog, ali i dosta novog programa krenuli su “mladostaši”, izmjenjujući se s dječjim ansamblom, u šetnju hrvatskim krajevima ne bi li dočarali ljepotu folklorne tradicije koja se i dalje njeguje u Lijepoj Našoj na ponos hrvatskom narodu.

Ovaj put su se zadržali u kontinentalnom dijelu Hrvatske otvorivši program prikazom samoborske svadbe pod nazivom “Tičica popeva”. Dječica su publiku potom prisjetila jurjevskih običaja, koji se posebno njeguju u Turopolju, pa su na pozornicu dovela “Svetog Jurja vu zelenju”. Program se nastavio kraljičkim običajima iz Slavonije “Od dvora do dvora”, pa dječjim igrama, pjesmama i plesovima valpovačkog kraja, da bi stariji ansambl krenuo zatim put Like “u prelo”.

Djeca su samoborske štovatelje folklora Ivanjskim običajima vratila u Podravinu iz koje se pjesmom i plesom otišlo sve do šokačke Baranje. Za kraj su ovi vrsni plesači ostavili povratak u kajkavski kraj u kojemu su najprije djeca zapjevala i zaplesala “Cinguli rajnguli”, a odrasli zatancali i zapopevali po zagorski.

Za ovaj cjelovečernji koncert koreografski i glazbeno pobrinula se obitelj Pogrmilović, Ivančica, Bojan, Jana i Fran, a za garderobu Tatjana Foršner.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.