“Geštalt plac” za palac gore

1. lipnja 2017.
Komentari isključeni
1.251 Pregleda

Članovi amaterske kazališne družine PAX pokazali su sinoć u premijernoj izvedbi svoje 15. predstave nazvane “Geštalt plac” koliko su dodatno glumački sazrijeli. Na daskama velike dvorane Hrvatskog doma, odnosno samoborskog kina, besprijekorno profesionalno odigrali su ovaj put jedno dramsko djelo, utemeljeno na autorskom zapisu Vedrana Bokora, jednog od članova Kazališta PAX, koji je za svoju kazališnu družinu taj komad napisao prije 10-ak godina i tada ga naslovio “Zrinka voli Rolling Stonese”. Budući da se u tih 10-ak godina društveni život podosta promijenio, adaptacije njegove drame prihvatio se redatelj predstave i jedan od glumaca Vjekoslav Leonard Prčić, pa je tako nastao projekt “Geštalt plac”. Uz redatelja u predstavi glume i Zvonimir Kufek, Dražen Perković, Anja Šintić, Aleksandra Keresman, Jasmina Marić, Ines Ibrišević, Maja Ivčić i Matea Librić.

Zanimljivo kazališno djelo naizmjence donosi dvije slojevite i isprepleteno povezane priče, koje su ispunjene s nešto humora, ali i s dosta gorčine i tuge. Na sceni se u svojim monolozima i dijalozima izmjenjuju ljudi različitih osobina i sudbina, opterećeni okolnostima i okruženjem u kojemu žive te problemima kojih se žele riješiti ili ih bar nakratko odagnati iz svojih misli, pa i života u cjelini. S jedne strane u toj priči su upraviteljica ustanove za “bolesnike” koje je životna situacija smjestila u taj prostor i novinar koji o tome piše svoju priču, a s druge oni koji su se tu našli da bi svoje priče spojili u jednu – pokušaj bijega iz tog “bolesničkog zatvora”. Sve to odvija se na jednostavnoj sceni s četiri stolice i dva stola, sasvim dovoljnoj da se gledatelji ponajprije usredotoče na priču.

Samoborsko amatersko kazalište pri Pučkom otvorenom učilištu djeluje od 2002. godine, a u 15 godina svog rada postizalo je zapažene rezultate na brojnim festivalima, kazališnim smotrama i manifestacijama diljem Lijepe Naše. S predstavom “9 najgorih prekida svih vremena” PAX-ovci su nastupili na Festivalu hrvatskih kazališnih amatera gdje su zapaženi i odabrani za sudjelovanje na Razglednici 5 Hrvatskog sabora kulture u Lisinskom. “Prekide” je uigrani ansambl odigrao 10-ak puta.

Njihove predstave do 2011. godine režirao je osnivač kazališta, Miroslav Burić, a nakon toga samoborski su glumci surađivali s poznatim hrvatskim redateljem Robertom Raponjom. Posljednje dvije godine predstave amaterskog kazališta PAX nastaju samostalnim kreativnim stvaralaštvom mladih glumaca, “paxovaca”, koji svoje slobodno vrijeme, uz puno energije i ljubavi, daruju kazališnoj umjetnosti na daskama koje život znače.

Vjerujemo da će im i nova predstava donijeti još puno pljeska kakav su zaslužili i sinoć, ali i novih kazališnih nagrada i priznanja.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.