Sinergija Gradske knjižnice i Udruge osoba s invaliditetom

25. svibnja 2017.
Komentari isključeni
1.422 Pregleda

U povodu Dana otvorenih vrata Udruge osoba s invaliditetom Samobora i Svete Nedelje danas je u samoborskoj Gradskoj knjižnici, u Odjelu za odrasle, održana promocija “Literature za slijepe i slabovidne osobe”. Uvodno je okupljene pozdravila ravnateljica Gradske knjižnice Mirjana Dimnjaković rekavši da je ovo početak dobre suradnje Knjižnice i Udruge, čijim će članovima usluge naših knjižničara i ponuda sadržaja u knjižnici biti dostupniji. -Nadam se zato – rekla je Mirjana Dimnjaković – novim korisnicima jer smo naš bogati fond od skoro 90 tisuća jedinica knjižne i neknjižne građe preko projekta “Ja želim čitati” obogatili s 36 zvučnih knjiga upravo za slijepe i slabovidne osobe. Knjižničarka Maja Klisurić je rekla da je među tim zvučnim knjigama 30-ak hitova s vrha top liste čitanosti, od ljubića i krimića, Agathe Christie i trenutno popularnih “skandinavaca” do knjiga za djecu. Maja Klisurić je još dodala da starijim i slabopokretnim članovima, Knjižnica preko besplatne usluge “Knjiga u kuću”, dostavlja knjige u njihov dom.

Uime domaćina, skup je pozdravila predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Marijana Blažanović rekavši da se od 2015. godine povećava broj članova Sekcije slijepih i slabovidnih pa je to bio i poticaj da se Knjižnici predloži nabava ovakve vrste literature. -Svake godine otvaramo svoja vrata da bismo široj javnosti predstavili što sve radimo i čime se bavimo – rekla je na kraju Marijana Blažanović – dodavši da je sutra na programu druženje s članovima i svima zainteresiranima preko radionice ručnih radova.

Sve je pozdravila i županijska pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb, naša sugrađanka Ksenija Čuljak, rekavši da je na našem području 20-ak slijepih i slabovidnih osoba, a na području cijele Županije oko 230. Nastavak dobre suradnje i sufinanciranje rada Udruge osoba s invaliditetom najavili su i zamjenica samoborskog gradonačelnika Sanja Horvat Iveković te svetonedeljski dogradonačelnik Damir Halužan. -Preko ovakvih vrijednih projekata povećava se vidljivost vaših članova u društvu – rekla je Sanja Horvat Iveković, a Damir Halužan istaknuo da ova udruga povezuje dva grada preko dobrih projekata i najavio povećanje izdvajanja za Udrugu iz svetonedeljskog proračuna za 30 do 50 posto te kupnju modernog vozila za prijevoz osoba s invaliditetom.

Štefanija Omerbašić potom je s nekoliko riječi okupljene upoznala s tvorcem Brailleova pisma, Louisem Brailleom, jer je kao slijepa osoba od djetinjstva prošla cijelu školu tog pisma s kojim je na “ti”. Pred svima je pročitala i pjesmu Arsena Dedića “Ponekad mi je potrebno”.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.