Katarini Luciji srebro, a Heleni bronca na Svjetskom judo kupu

23. svibnja 2017.
Komentari isključeni
1.493 Pregleda

Proteklog vikenda je u španjolskoj La Coruni održan Svjetski judo kup za juniore i juniorke na kojem je nastupilo 306 natjecatelja iz 21 zemlje iz Europe, Azije i Južne Amerike. Jedine hrvatske predstavnice bile su sestre Katarina Lucija i Helena Vuković iz samoborskog Profectusa koje su nastupile u kategoriji juniorki preko 78 kilograma i obje se popele na pobjedničko postolje, Katarina Lucija po srebro, a Helena po broncu.

Helena Vuković je na vrhu svjetske liste u uzrastu kadetkinja i ove godine je nepobijeđena na kadetskim turnirima na kojima je dosad nastupala. U sklopu priprema za Europsko kadetsko prvenstvo koje će se u srpnju održati u Litvi, trener Matija Frlić je odlučio da se Helena okuša u juniorskom uzrastu.

U prvom kolu Helena je za protivnicu imala domaću predstavnicu Anton Elias. Zbog male nervoze na početku natjecanja, borba je trajala pune četiri minute, što za Helenu nije uobičajeno jer ona borbe najčešće završava u kraćem vremenu. Helena Španjolku pobjeđuje wazarijem. Sljedeća protivnica joj je bila Ruskinja Gushchina. Budući da je to Heleni prvi nastup u juniorkama u ovoj kategoriji, ždrijeb ju je mogao postaviti na bilo koje mjesto, pa je završila u skupini s prvom nositeljicom, Ruskinjom Annom Gushchinom, trenutno prvom na svjetskoj listi. Iskusnija, snažnija i viša, Ruskinja je bila prevelik “zalogaj” za Helenu, a kasnije će se pokazati i za sve druge. Helena borbu gubi, a natjecanje nastavlja u repasažu. Oslobodivši se treme, u nastavku je Helena Vuković pokazala svoje pravo lice i u sljedećoj borbi za samo jednu minutu polugom pobijedila još jednu predstavnicu Španjolske. U borbi za treće mjesto Talijanku Calagreti Helena pobjeđuje zahvatom nakon dvije minute borbe i osvaja svoju prvu juniorsku medalju u ovoj kategoriji.

Katarina Lucija Vuković je nastupila u istoj kategoriji, a zbog visoke pozicije na svjetskoj rang listi, imala je status nositeljice, pa je prvo kolo bila slobodna. U drugom kolu zahvatom držanja pobjeđuje predstavnicu Izraela, a u polufinalu Talijanku. U finalu Katarina, kao i sve ostale natjecateljice, nije imala rješenja protiv Ruskinje Gushchine i morala se zadovoljiti srebrnom medaljom.

Srebro i bronca su iznad očekivanja zbog kojih se Matija Frlić, trener Judo kluba Profectus Samobor, sa sestrama Vuković uputio u Španjolsku. Katarina skuplja bodove za ulazak među 10 najboljih na svijetu i s novim bodovima je trenutno 11., a Helena je trebala skupljati iskustvo u borbi s juniorkama. Ovim rezultatom Helena je potvrdila svoju formu, ali i najavila kandidaturu za ulazak u sastav hrvatske juniorske ženske reprezentacije.

Vladimir Vuković

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.