Nastavak suradnje na očuvanju Save

22. svibnja 2017.
Komentari isključeni
699 Pregleda

Predstavnici organizacija iz 4 zemlje Savskog sliva okupili su se u petak 19. svibnja 2017. godine, na radnom sastanku Mreže Sava Parks u Samoboru nastavljajući suradnju na očuvanju rijeke Save koje je započela 2014. godine.

Tema sastanka bila je prijava projekta “Zajedničko upravljanje invazivnim vrstama u slivu rijeke Save” na Program transnacionalne suradnje Interreg Dunav 2014.-2020.

Cilj projekta je smanjiti fragmentaciju ekosustava i poboljšati povezanost staništa transnacionalnog ekološkog koridora rijeke Save razvijanjem sektorskih mjera za praćenje, kontrolu i iskorjenjivanje invazivnih vrsta na zaštićenim područjima u slivu rijeke Save. Važno je predlagati mjere za usklađivanje sektorskih politika radi poboljšanja upravljanja koridorima i obnove staništa u slivu rijeke Save. Predviđeno vrijeme trajanja projekta je 36 mjeseci, od travnja 2018. do ožujka 2021. godine. Vrijednost projekta je 1,5 milijuna eura.

Na Svjetski dan močvara i močvarnih staništa 02.02.2015. godine predstavnici 20-ak institucija i nevladinih udruga iz Slovenije, Hrvatske, BiH i Srbije te njemačke zaklade EuroNatur potpisali su “Deklaraciju mreže Sava Parks”. Taj datum smatra se i početkom djelovanja Mreže Sava Parks. Potpisnice su potpisivanjem deklaracije preuzele odgovornost za očuvanje biološke raznolikosti zaštićenih područja uz Savu i obvezale se na prekograničnu suradnju kako bi se u skladu s održivim razvojem jačalo i štitilo prirodno bogatstvo i kulturno nasljeđe Europe.

Javna Ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije 1. lipnja 2017. godine, kad se obilježava Dan Save, preuzima predsjedanje Mrežom Sava Parks.

Mislav Maroević

Novinarstvom se aktivno počeo baviti 1976. u danas kultnom magazinu Svijet. Radijsku karijeru započinje 1978. godine na Radio Samoboru. Početkom devedesetih godina podiže obiteljsku tvrtku Matis, koja 2004. godine dobiva koncesiju Radio Samobora.

Komentari nisu dopušteni.