Krešo Beljak i dalje na čelu Samobora

22. svibnja 2017.
Komentari isključeni
1.800 Pregleda

Krešo Beljak novi je stari gradonačelnik grada Samobora. Prema podacima DIP-a, a nakon što je obrađeno 100% biračkih mjesta, Krešo Beljak, kandidat koalicije HSS-SDP dobio je 62,92% glasova, dok je Vladimir Skendrović, kandidat HDZ-a dobio 17,51 % glasova. Slijede Irena Franceković – MOST sa 8.18 % glasova, Damir Skok – Stranka rada i solidarnosti s 5, 73 % i Matija Đolo – Radnička fronta s 3,12% glasova.

Nakon prvih privremenih rezultata gradonačelnik Samobora u trećem mandatu, Krešo Beljak prvo je zahvalio svim građanima koji su glasali za njega i koaliciju HSS-SDP, rekao je kako je ovo povijesni rezultat za Samobor i ovu koaliciju te naglasio kako će i dalje zajednički raditi za dobrobit građana. Za političku kampanju je rekao da je bila izrazito korektna, čestitao je i svojim protukandidatima te svima koji su ušli u Gradsko vijeće rekavši kako vjeruje da će dobro surađivati te da će već od sutra raditi za još jači i bolji Samobor.

U budućem Gradskom vijeću grada Samobora koalicija HSS-SDP imati će većinu s 52,76 posto mandata, a slijedi HDZ s 19,31%. U Vijeće će još ući i kandidati stranke Bandić Milan 365, koji su zadobili povjerenje 8,19 posto glasača i Mosta s 8,02 % dobivenih glasova.

U novom će sastavu samoborskog Gradskog vijeća biti manjih promijena, no većinu potrebnu za donošenje odluka HSS i SDP imaju. Najbliži suradnici gradonačelnika Kreše Beljaka i dalje ostaju njegovi zamjenici Željko Stanec i Sanja Horvat Iveković.

Krešo Beljak je s obitelji, suradnicima, članovima stranaka HSS i SDP te simpatizerima izborne rezultate pratio u izbornom stožeru u predvorju Sportske dvorane Samobor.

U Gradu Svetoj Nedelji obrađeni su podaci sa svih biračkih mjesta, a prema njima će građani susjednog nam grada ponovno na birališta 4. lipnja, jer niti jedan od 8 kandidata za gradonačelnika nije dobio potrebnu većinu.

U drugi krug izbora će HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Damir Halužan koji je dobio 28, 13% glasova i nezavisni Darijo Zurovec s 22, 99% glasova. Zanimljivo je da je dojučerašnjem gradonačelniku, također nezavisnom kandidatu Dragi Prahinu nedostajao samo 1, 28% glasova da bi ušao u drugi krug izbora.

U Zagrebačkoj županiji veliku većinu glasova za budućeg župana dobio je, prema privremenim rezultatima DIP-a aktualni župan Stjepan Kožić (HSS-SDP-HNS-Laburisti), 50,18 posto u odnosu na drugog po rezultatu Vladimira Bregovića iz HDZ-a (koalicija HDZ-HSU-HSLS) s 26,93 posto glasova. Na županijskoj razini dosad je obrađeno 99,84 posto biračkih mjesta. Županu Stjepanu Kožiću ovo će biti 5 mandat da je na čelu Zagrebačke županije, ali ovaj puta s novim zamjenicima, Hrvojem Frankićem dojučerašnjim pročelnikom za gospodarstvo u Samoboru i Nadicom Žužak.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.