Prva izložba u Samoboru Milanu Nadju otvorila vrata u svijet!

19. svibnja 2017.
Komentari isključeni
1.092 Pregleda

Samoborski je muzej jučerašnji Međunarodni dan muzeja obilježio otvorenjem izložbe “Zavičajne idile” naivnog slikara Milana Nadja koji je prije 45 godina imao svoju prvu samostalnu izložbu baš u Samoborskom muzeju.

“Čast mi je nakon 45 godina biti u mom rodnom gradu kojeg neizmjerno volim i koji je dio mog stvaralaštva. Od prve moje samostalno izložbe prošlo je 45 godina, a na staklu radim puno duže s time da mi je ovo 41. samostalna izložba” – rekao je Milan Nadj prisjetivši se prve izložbe za koju kaže da mu je otvorila vrata u svijet.

“Poslije samoborske izložbe i Ivice Sudnika, koji mi ju je omogućio i kojeg nikad neću zaboraviti, otvorila su mi se vrata u svijet. Izložbe sam potom imao u Opatiji, Nizozemskoj, Danskoj, Švicarskoj, Austriji, Njemačkoj i gotovo nema kontinenta na kojem nema mojih slika. Ovdje danas želim pokazati ono zadnje što sam napravio i trudim se da na slikama bude ljubav izražena poetskim načinom kao što se pjesnici izražavaju tako ja to činim na staklu i kistom. Podravina, moj zavičaj u kojem sam najviše boravio, kriva je što sam se primio naive i nije mi žao” – rekao je Milan Nadj i zahvalio ravnatelju muzeja Miroslavu Milonjiću, kustosici Gordani Remussini te ostalim djelatnicima muzeja na gostoprimstvu i trudu oko organizacije izložbe.

“U Samoborskom muzeju izloženo je 26 djela, tri su ulja na platnu, a ostalo ulja na staklu. Izložba je tematski vezana za mjesta u kojima je autor boravio, a to su Samobor gdje je rođen, zatim Molve i Virje gdje je živio i radio. Iako danas živi u Sesvetama Milan Nađ vezan je za svoj zavičaj i upravo u ruralnim i idiličnim krajevima pronalazi inspiraciju, pa njegova djela odišu koloritom, mirnoćom i toplinom” – rekla je kustosica, Gordana Remussini.

U čast Milanu Nađu samoborski su pjesnici Milan Žegarac Peharnik, Đurđica Runtas i Zoran Perović sinoć čitali pjesme, a pjesmom su ga pozdravile i članice udruge Etno fletno.

Izložbu je otvorio gradski pročelnik Juro Horat, a razgledati se može do 18. lipnja. Kako je izložba prodajna svi zainteresirani za djela Milana Nadja javiti se mogu u Samoborski muzej ili autoru.

BIOGRAFIJA:

Milan Nadj rođen je 1. svibnja, 1945. u Samoboru. Djetinjstvo provodi u Ferdinandovcu i Đurđevcu. Počinje slikati u vrijeme dok pohađa Učiteljsku školu u Križevcima koju 1965. godine završava. Osnovne poduke o slikarstvu dobiva od profesora Ančića i Friščića. Prvo radno mjesto učitelja dobiva u Molvama, a u slobodno vrijeme nastavlja slikati.

Budući da se Molve nalaze u blizini Hlebina, Nadj prve stručne upute dobiva od Ivana i Josipa Generalića. Od 1968. godine počinje se ozbiljno baviti slikanjem, a najviše radi tehnikom ulja na staklu. Njegova bogata izlagačka aktivnost započinje 1969. godine. Sudjeluje na skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Milan Nadj aktivni je kulturni djelatnik i član je Društva naivnih umjetnika Hrvatske. Sudjeluje na mnogim likovnim kolonijama te je jedan od utemeljitelja Likovne radionice Virje.
Danas živi i radi u Sesvetama.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.