Haiku o bijeloj rodi

19. svibnja 2017.
Komentari isključeni
554 Pregleda

S ciljem promicanja očuvanja i zaštite strogo zaštićene vrste bijele rode, u Godini bijele rode u Zagrebačkoj županiji, Javna ustanova Zeleni prsten i Udruga “Tri rijeke” proveli su natječaj za haiku na temu Bijela roda. Natječaj je zatvoren 31. ožujka ove godine, a raspisan je za neobjavljene haikue, za sve pjesnike i to u 4 kategorije: na engleskom jeziku (1 rad), na hrvatskom jeziku za odrasle autore (3 rada), na hrvatskom jeziku za učenike osnovnih škola (3 rada) i ilustrirani haikui za učenike osnovnih škola (1 rad).

Ukupno je na natječaj pristiglo 776 radova: 378 haikua za odrasle autore na hrvatskom jeziku iz 62 hrvatska grada u što je uključeno i nekoliko radova iz 4 zemlje regije, 170 haikua na engleskom jeziku iz 38 zemalja za što su propozicije nalagale po jedan haiku te 228 dječjih radova nižih i viših razreda iz 17 osnovnih škola u Hrvatskoj. Također, 34 dječja uratka bila su izvan konkurencije, a došla su iz Rumunjske i Poljske, te iz dva dječja vrtića iz Ivanić-Grada. S ovim radovima, na natječaj je tako ukupno pristiglo 810 radova.

Pohvalu je, uz ostale, zavrijedila Patricija Mihelić, učenica 5. B razreda Osnovne škole Milana Langa iz Bregane s mentoricom Dubravkom Mataušić za sljedeći haiku o bijeloj rodi:

U čistoj prirodi                           In a clean nature

roda gradi gnijezdo                  the storks builds its nest

blizu ljudi                                    close to the people

Među izabranim radovima našli su se i haikui Samoboraca Milana Žegarca Peharnika i Zvonka Jurčevića te Svetonedeljčanke Božice Đelajlije.

MILAN ŽEGARAC

Nepomično stoji                        Motionless it stands

nad čađavim dimnjakom          above a sooty chimney

bijela roda                                  a white stork

BOŽICA ĐELAJLIJA

Iseljeni dom                               vacant home

obitelj roda budi                       a family of storks wakes it up

novim gnijezdom                      with a new nest

ZVONKO JURČEVIĆ

na jednoj nozi                           on one leg

lovi žablji kreket –                    catching the frogs’ croaking –

bijela roda                                a white stork

Najbolji radovi bit će otisnuti u dvojezičnom zborniku. Nagrade autorima najboljih haiku pjesama sastojat će se od zbornika i plakete, a bit će dodijeljene u povodu Dana bijele rode krajem kolovoza 2017. godine.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.