Mali Samoborci učili programiranju odrasle sportaše!

18. svibnja 2017.
Komentari isključeni
749 Pregleda

Code club koji djeluje pri Pučkom otvorenom učilištu Samobor među prvima je u Hrvatskoj, a djeca koja u njemu sudjeluju programiranju uče čak i odrasle. Oni su u četvrtak, 18. svibnja sudjelovali na predstavljanju Code cluba Hrvatska u Zagrebu.

Code clubovi otvaraju se po gradovima diljem Hrvatske, ali i svijeta, radi  organiziranja besplatnih tečajeva programiranja za djecu od 9 do 11 godina. Osnovni cilj je približiti djeci već tako male dobi osnove programiranja i programskog razmišljanja.

„Pučko otvoreno učilište Samobor se među prvima uključilo u Code club projekt u sklopu kojeg 20-ak djece cijelu školsku godinu besplatno pohađaju tečaj programiranja u Scretchu, HTMLu i Pythonu. Vrlo su aktivni i izuzetno zadovoljni, a imamo izvrsne reakcije roditelja te već sada listu čekanja za nove grupe“ – rekla je Jelena Vojvoda, ravnateljica POU Samobor.

Na predstavljanju Code cluba Hrvatska u Zagrebu okupili su se mnogobrojni predstavnici IT industrije koji su jasno izrazili problem nedostatka IT kadra koji je već sada prisutan u Hrvatskoj te već svima poznat nedostatni postojeći kurikulum za programiranje u redovnom obrazovnom sustavu.

Iskustva drugih Code clubova u Hrvatskoj pokazuju da se kao edukatori u Code clubovima uključuju ne samo nastavnici informatike i IT profesionalci, već i roditelji, studenti pa čak i srednjoškolci koji žele pomoći i volonterski se uključiti u poučavanje djece programiranju.  

„Bilo je izvrsno vidjeti naše male programere kako uče odrasle sportaše programiranju u Scratchu, na zabavan i opušten način, upravo onako kako se to i radi u našem Code clubu. Nadam se da će nam se uskoro pridružiti još neki volonteri koji bi pomogli u poučavanju programiranja djece i tijekom ljeta, jer je interes među djecom doista velik, a s otvaranjem Centra za mlade smo dobili dodatni kompjuterski kabinet i još više prostora za takve edukacije.“ – dodala je Vojvoda.

 
Više o Code club Hrvatska na: https://codeclubcroatia.org/

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.