Izdana monografija o samoborskoj Vatrogasnoj zajednici

18. svibnja 2017.
Komentari isključeni
983 Pregleda

U Galeriji Prica danas je promovirana monografija Vatrogasne zajednice grada Samobora. U njoj je sadržana 90 godina duga povijest Vatrogasne zajednice pa nosi naziv “Od Vatrogasne župe Samobor do Vatrogasne zajednice grada Samobora 1929.-2017.”

Autori monografije su Diana Koller i nekadašnji tajnik Vatrogasne zajednice Boris Bogolin, koji je i inicirao izradu monografije.

Uvodno je sve pozdravio predsjednik Vatrogasne zajednice, Željko Košćica izrazivši zadovoljstvo što je monografija ugledala svjetlo dana. “Monografija o samoborskoj Vatrogasnoj zajednici dugo se pripremala, a sadrži opis nastanka Vatrogasne zajednice, podatke o svim sadašnjim DVD-ima na samoborskom području, kao i onima koji su nekada djelovali. Monografija čuva i sjećanje na sve pojedince koji su doprinijeli razvoju vatrogastva na našem području, a više nisu među nama” – rekao je Željko Koščica.

O važnosti i vrijednosti Vatrogasne zajednice, brojnim ljudima koji su kroz nju prošli tijekom 90 godina duge povijesti, govorio je zapovjednik Mladen Žitković te naposljetku zahvalio autorima što su uspjeli slojevito i autentično prikazati bogatu tradiciju i povijest Vatrogasne župe i zajednice.

“Prva je to monografija o samoborskoj Vatrogasnoj zajednici, a osim o povijesti vatrogastva ova monografija govori i brojnim drugim važnim ulogama vatrogasaca koje nisu vezane isključivo za gašenje požara,a to su prosvjetiteljska i društvena uloga. Govori i o dobrobiti, humanosti i organiziranosti samoborskih vatrogasaca – istaknula je autorica Diana Koller, zahvalivši svima koji su doprinijeli da se prikupi što više podataka i fotografija, koje svjedoče o radu Vatrogasne zajednice.

Sve prisutne su pozdravili te im na monografiji čestitali potpredsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice i čelni čovjek Županijske zajednice, Stjepan Ptiček i zamjenik gradonačelnika Željko Stanec.

Za grafički dizajn monografije i pripremu za tisak zaslužan je Samoborski glasnik d.o.o.
Vlasnik Robert Škiljan rekao je kako je sadržajno monografija vrlo kvalitetno napravljena te da su knjige ove vrste od velike važnosti, jer govore o nama, o našim prijateljima, susjedima, ali i onima kojih više nema te trajno svjedoče o važnom segmentu ljudske aktivnosti i njenom smislu.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.