Tradicionalni spomen na Ivana Perkovca

17. svibnja 2017.
Komentari isključeni
1.170 Pregleda

Novim okupljanjem na središnjem samoborskom groblju, Samoborci, Zaprešićanci i Šenkovčani u podne su obilježili 191. godišnjicu rođenja hrvatskog publicista i novinara, zastupnika u Hrvatskom saboru i tajnika Matice hrvatske, Ivana Perkovca. U suradnji dvaju ogranaka Matice hrvatske, samoborskog i zaprešićkog te uz potporu Grada Samobora, u programu na Perkovčevom grobu sudjelovali su učenici Osnovne škole Ivana Perkovca iz Šenkovca i samoborski školarci iz škole Bogumila Tonija.

-Ivan Perkovac bio je veliki domoljub i borac za tadašnje, a i sadašnje vrijednosti društva, socijalnu pravdu i hrvatsku opstojnost – rekla je ravnateljica šenkovečke škole Vesna Javor dodavši da naši mladi moraju znati da ne bi živjeli u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj da nije bilo ljudi poput Ivana Perkovca.

O Ivanu Perkovcu i tradicionalnim okupljanjima na samoborskom groblju govorili su i Božidar Novak uime Matice hrvatske Zaprešić, te Željko Nemec uime samoborskog ogranka Matice hrvatske. Sve je pozdravio i gradski pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat koji je govorio o povezanosti dviju sredina likom i djelom Ivana Perkovca te istaknuo da njegovo vječno počivalište krasi mramorni spomenik kipara Ivana Rendića.

Učenici iz Šenkovca pripremili su kratak glazbeno-recitatorski program, a prije toga su na Perkovčev grob položeni cvjetni buketi i zapaljene svijeće.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.