Radovi Zorana Didka izloženi u Galeriji Prica

17. svibnja 2017.
Komentari isključeni
1.141 Pregleda

Pod nazivom “Zoran Didek – Izbor iz donacije Posavskom muzeju Brežice” jučer je u maloj dvorani Galerije Prica otvorena međunarodna izložba koja je rezultat dugogodišnje suradnje samoborske Galerije Prica i Posavskog muzeja Brežice.

Zoran Didek (1910. – 1975.) spada u najsvestranije stvaraoce prošloga stoljeća u Sloveniji. Uz slikarstvo, crtež, studijsku ilustraciju i grafiku posvetio se i oblikovanju. Istovremeno je bio i odličan likovni pedagog i teoretičar. U Samoboru su izloženi njegovi radovi koje je Posavskom muzeju Brežice poklonila njegova supruga Smiljana, a razgledati se mogu do 4. lipnja.

Otvorenju izložbe su, uz članove umjetnikove obitelji, nazočili i sve prisutne pozdravili direktorica Posavskog muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj, zamjenica župana Občine Krško Ana Somrak te Oži Lorber, muzejska savjetnica koja je posjetiteljima i predstavila Didkove radove.
“Gostujućom izložbom želimo susjednoj hrvatskoj javnosti predstavitidragocjenu ostavštinu izuzetnoga umjetnika, crtača i teoretičara koji potječe iz posavskoga Podbočja i upozoriti na bogatu donaciju od sto četrdeset radova koja zbog prostornih ograničenja nije predstavljena u cjelini, već izborom radova koji suvereno predstavljaju djelo umjetnika unutar tematskih, odnosno motivskih okvira te istodobno naglašava njegov analitički pristup te odnos prema izražajnosti linije kroz svijet crteža, skica, studija, krokija i grafike” – naglasila je Oži Lorber, muzejska savjetnica Posavskog muzeja Brežice.

Goste iz susjedne nam Slovenije pozdravili su ravnateljica POU Samobor, Jelena Vojvoda, kustosica Nikolina Šimunović i pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat, kojem je pripala čast da otvori izložbu.

Značajna kulturna, sportska, ali i gospodarska suradnja između Grada Samobora i gradova i općina u Sloveniji već postoji , a ova izložba, između ostaloga, za cilj ima tu suradnju dodatno produbiti složili su se te si prigodne darove razmijenili domaćini i gosti.

Biografija

Zoran Didek rođen je 11. 6. 1910. u Ljubljani. Otac Rudolf Didek bio je geometar češkoga roda, a majka Ana Stritar iz Podbočja, nekadašnjega Sv. Križa. Svoju prvu slikarsku lekciju dobio je na građanskoj školi u Krškom između 1923. i 1925. godine kod profesora Franje Stiplovšeka.
Nakon završene realke u Mariboru 1928. godine i nakon položenoga prijemnoga ispita upisao se na studij slikarstva na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu.

Njegovi profesori bili su Joza Kljaković (crtež), Maksimilijan Vanka (slikarstvo), Vladimir Becić (slikarstvo), Ljubo Babić (slikarstvo) i Tomislav Krizman (grafika). Studij slikarstva kod profesora Ljube Babića zaključio je s odličnim uspjehom 1933. godine.

Već u vrijeme studija 1931. godine oženio se kolegicom sa studija Smiljanom Ivančić i postao je otac. Nakon diplome poučavao je od 1934. do 1939. godine kao gimnazijski suplent u gimnaziji na otoku Krku, a od 1938. do 1940. godine u muškoj gimnaziji u Zagrebu. Iste godine premješten je u Sarajevo, gdje radi do 1943., nakon čega je neko vrijeme zaposlen kao crtač u Ratnom muzeju u Zagrebu.

Prvih godina nakon diplome izlaže s klubom Petorice, kasnije više puta kao član Kluba neovisnih (N. Pirnat, M. Sedej, S. Kregar, K. Putrih, F. Mihelič i Z. Mušič). Kao likovni pedagog pozvan je 1946. godine u Školu za umjetnost i obrt u Ljubljani, gdje je uveo u nastavni plan novi predmet, Likovnu teoriju. Između 1951. i 1956. godine predaje kao izvanredni profesor i na Akademiji likovne umjetnosti. Od 1956. do 1967. godine predaje na Pedagoškoj akademiji  u Ljubljani i 1967. godine postaje redoviti profesor na Akademiji likovne umjetnosti u Ljubljani, gdje je predavao do umirovljenja 1974. godine.

Za životni rad 1975. godine dobio je Prešernovu nagradu. Iste godine teško se razbolio i 27. listopada preminuo u bolnici u Ljubljani.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.