Nema savršenih roditelja!

17. svibnja 2017.
Komentari isključeni
1.288 Pregleda

“Postanite roditelj kakav ste oduvijek željeli biti” naziv je predavanja kojeg je u sklopu “Građanskog utorka” u Galeriji Prica, u utorak, 16. svibnja, održala pedagoginja, etnologinja te praktičarka Gestalt psihoterapije i Terapije igrom, Maja Uštulica. Uvodno je pojasnila kako savršenih roditelja zapravo nema i da si često sami stavljamo pritisak da moramo biti savršeni, no toga nema ni u jednom području, pa tako ni u roditeljstvu.

“Važno je da budemo dobri roditelji, a greške koje radimo trebamo osvijestiti i ispraviti.
Važno je zadovoljiti potrebe djece, ali da pritom ne zanemarimo vlastite potrebe. Treba odrediti što je u određenom trenutku važnije, no ako smo svoje obaveze stavili ispred igre s djetetom ne trebamo zbog toga imati grižnju savjest, već bi bilo dobro u tjednu odvojiti posebno vrijeme za dijete i za igru s njim te mu se tada potpuno posvetiti” – kaže Maja Uštulica.

“Djeci je važno postaviti granice, a ako se dijete ljuti i ne prihvaća ih, treba mu uvijek dati izbor da samo odluči između onoga što smo mu ponudili, jer tako se uče odgovornosti. Djeci je važno da ih se razumije, a za roditelja je bitno da poznaje razvojne mogućnosti djeteta, jer će onda i njegova očekivanja biti realna. Npr. ne možemo očekivati da dijete od 3 godine da samo pospremi sobu, ali od djeteta od 6 godina to možemo očekivati” – rekla je Maja Uštulica.

Da bismo bili dobro roditelji trebamo imati pozitivan stav prema roditeljstvu, poznavati sebe te se truditi prepoznati djetetove emocije i reagirati na pravovaljan način. Više o roditeljstvu poslušajte u emisiji “Kap znanja”, u četvrtak, 18. svibnja, od 16 sati.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.