Bratovština Svetog Bernarda na Lovniku

17. svibnja 2017.
Komentari isključeni
1.435 Pregleda

Planinarska bratovština Svetog Bernarda već tradicionalno, sredinom svibnja, organizira Pohod Svetom Bernardu na Veliki Lovnik u Samoborskom gorju, gdje je smješten i Gostinjac Svetog Bernarda. Povod tome je obilježavanje godišnjice njegovog otvorenja. Bilo je to 12. svibnja 1996. Od tada se redovito slavi sveta misa, a od 2003. godine organizira se i planinarski pohod. Ovogodišnji pohod, petnaesti po redu, održao se u nedjelju 14. svibnja.

Dio planinara okupio se u ranim jutarnjim satima u Lugu, odakle su, nakon molitve i hodočasničkog blagoslova koji im je podijelio velečasni Mladen Sinković, preko Otruševca, Vratnika i Slanog Dola, nakon četiri sata hoda, stigli do Gostinjca. Ovdje su ih dočekali planinari pristigli ih drugih smjerova te su svi zajedno slavili svetu misu. Predvodio ju je profesor s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu velečasni Ivan Štengl u zajedništvu s velečasnim Ivanom Dodlekom, također profesorom istoimenog fakulteta. Nakon svete mise, uz zajednički ručak – planinarski grah i pjesmu, druženje je nastavljeno do kasnog poslijepodneva, dok su djeca uživala u igrama u prirodi.

Lovorka Grbac

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.