Najnovije

Vatrogasna prezentacija i edukacija

29. travnja 2017.
Komentari isključeni
1.024 Pregleda

Do 16 sati otvorena su vrata nedavno preseljene javne gradske vatrogasne postrojbe čije je nove prostore na tlu nekadašnje vojarne jutros već obišlo nekoliko stotina građana razgledavši vozila i opremu vatrogasnih profesionalaca. No, da ne bi građanima, a poglavito velikom broju djece koju su njihovi roditelji doveli među vatrogasce, prezentirali samo ono čime raspolažu, vatrogasci su to odlučili i praktično primijeniti, pa su organizirali dvije manje pokazne vježbe na svom poligonu. U prijepodnevnim satima pokazali su kako izgleda gašenje požara na automobilu, a u rano poslijepodne i spašavanje unesrećenih u prometnoj nezgodi.

Pretpostavka prve vježbe bio je kvar na električnoj instalaciji osobnog vozila zbog čega je došlo do zapaljenja njegova motornog dijela koje se, uslijed inteziteta, ubrzo proširilo na cijelo vozilo. Vozač koji je upravljao vozilom napustio je pravodobno vozilo, a u intervenciji je korišteno navalno vatrogasno vozilo sa 6 vatrogasaca te sustav za gašenje požara s komprimiranom zračnom pjenom. Zbog stvaranja velike količine dima vatrogasci su bili opremljeni spravama za zaštitu dišnih organa.

U drugoj vježbi 6 samoborskih vatrogasaca spašavalo je unesrećene u prometnoj nezgodi na način da su za oslobađanje stradalih iz prevrnutog vozila koristili hidraulički spasilački alat, električnu ubodnu pilu te ostalu opremu za spašavanje i osiguranje prigodom prometnih nezgoda. Pretpostavka ove vježbe bila je nezgoda uslijed neprilagođene brzine osobnog vozila i naleta na rubnjak te višestrukog okretanja nakon čega se vozilo zaustavilo na boku. U vozilu je ostala jedna priklještena teško ozlijeđena osoba. Poseban naglasak u drugoj vježbi bio je na osiguranju mjesta nezgode i stabilizaciji vozila zbog njegova bočnog položaja.

Taktičke zadaće vatrogasaca publici je objašnjavao zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Samobora Mladen Žitković, a među ostalima, jutarnju je vježbu pratio i zamjenik gradonačelnika Željko Stanec.

Mladen Žitković zadovoljan je odazivom građana na Dan otvorenih vrata i ističe da je važno da građani neposredno vide kako djeluju vatrogasci te da se preventivno educiraju u zaštiti od požara i od drugih sličnih neželjenih situacija. Željko Stanec smatra da je gradska uprava uređenjem ovog prostora ostvarila jedan od svojih ciljeva, a posebno ga je razveselio velik broj djece na Danu otvorenih vrata što pokazuje da se za budućnost samoborskog vatrogastva ne treba brinuti.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.