Suncem obasjan majales

29. travnja 2017.
Komentari isključeni
1.277 Pregleda

Da nakon kiše uvijek dolazi sunce, uvjerili su se svi oni koji su jučer, usprkos kišnom danu, došli na Vugrinščak i u Anin perivoj i uz sunčeve zrake na kraju petka okitili majuš i obilježili majales. Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije i Udruga Oživljena povijest Samobora, u suradnji s Gradom Samoborom, samoborskom Šumarijom, Udrugom Etno fletno i sedmašima Osnovne škole Bogumila Tonija, priredila je, naime, kićenje majuša na Vugrinščaku i Tepcu te plesno-filmski program na Tancplacu u Anin perivoju.

Za uređenje Anin perivoja presudan je bio majales iz 1865. godine koji je priredio učitelj Habijanić. Tom prvom majalesu, osim djece i učitelja, nazočilo je i brojno građanstvo. U Kostajnini, gornjem dijelu Anindola, gdje je prije bila gusta šuma, bili su toga dana postavljeni stolovi i stolci. Uz “muziku”, kako svjedoče stari zapisi, bilo je veselo i dugo se govorilo o tom događaju, nakon kojega su sljedećih godina slijedili i novi majalesi. To je još više potaknulo tadašnjeg samoborskog gradonačelnika Šmidhena na uređenje ovog dijela Samobora 1883. godine.

Anin perivojem u prošlosti su šetali i neki od najpoznatijih književnika: Preradović, Vraz, Šenoa, Matoš, na tom području Marko Vukasović napisao je himnu svih Samoboraca, “Kod kapele Sv. Ane”, a tu su snimljeni i dijelovi kultnog filma “Tko pjeva zlo ne misli”. Povijest se sada ponavlja jer se sve to i ove godine osjetilo u Anin perivoju kojim je, recitirajući Đulabije, ponovno prošetao neki novi Vraz, kojega je utjelovio Milan Žegarac Peharnik. Đurđica Pleše Vujica zapjevala je i “Kod kapele svete Ane”, ali i druge uglazbljene stihove, poput “Starinskih kapela” kojima je opjevan Samobor. Zatancala je gostujuća Plemićka mladež iz Zaprešića predstaviviši se građanskim plesovima iz 19. stoljeća i potrudivši se da i okupljeni nauče neke od koraka tih nekadašnjih salonskih plesova.

Pozdravno se svima obratila ravnateljica Zelenog prstena Martina Glasnović podsjetivši da je početkom prošle godine Ustanova zajedno s Hrvatskim šumama i Gradom Samoborom potpisala Sporazum o suradnji na projektu obnove i održavanja krajobrazne, rekreativne i ekološke revitalizacije Park-šume Tepec-Palačnik-Stražnik te je izradila idejni projekt. -Prije 3 dana – rekla je Martina Glasnović – Grad Samobor je izdao i građevinsku dozvolu za krajobrazno uređenje Anin perivoja i sada slijedi prijava projekta na natječaj koji se financira iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj. O tome je govorio i gradski pročelnik za gospodarstvo Hrvoje Frankić istaknuvši da će Anin perivoj od šume ponovno postati gradski park u kojemu će uživati i Samoborci i Zagrepčani.

Majalesu na Anindolu nazočili su i županijski pročelnici Ante Mandarić i Ksenija Čuljak i podosta građana, šetača i obližnjih stanovnika, a kad se smračilo odgledali su film “Tko pjeva, zlo ne misli”.

Svemu je prethodilo kićenje majuša kod dva izvora vode na Vugrinščaku i Tepcu gdje je predsjednik Oživljene povijesti Milan Žegarac Peharnik djeci objasnio kako se i zašto počast vodi nekada odavala stavljanjem najčešće crvenih vrpci na granu mlade bukve. Tako se – rekao je – prema vjerovanju štitila voda od uroka, a u kršćanstvu tim se običajem obilježavao i početak svibanjskih pobožnosti. Zato se, uz oba vrela, i zapjevala marijanska pjesma “Marijo, svibnja kraljice”.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.