Predstavljena monografija o Bratovštini svetog Jurja

22. travnja 2017.
Komentari isključeni
1.156 Pregleda

U povodu 25. obljetnice obnove Bratovštine svetog Jurja – Samobor izdana je prateća monografija. Promocija monografije održana je u petak, 21. travnja u Galeriji Prica, a pred brojnom publikom predstavili su ju autor i tajnik Bratovštine svetog Jurja , Ivan Ivan Pavičić Ičo i predsjednik Bratovštine, Stjepan Biber.

Monografija je podijeljena u tri tematske cjeline. Jedna govori o Bratovštini Svetog Jurja, o njenom osnutku 1924. godine te obnovi 1991. godine, o nekadašnjim kao i današnjim aktivnostima članova Bratovštine. Druga cjelina monografije sadrži niz povijesnih podataka o kapeli Svetog Jurja koja se prvi puta spominje 1555. godine, a koju danas održava Bratovština Svetog Jurja. Oni su se pobrinuli da se obnovi krov i zvono kapele.

Treći dio monografije posvećen je samom svecu Svetom Jurju. Monografija sadrži niz povijesnih zapisa, a sve je popraćeno i fotografijama.

“Svrha sadržaja je, u prvom redu, članovima Bratovštine svetog Jurja i zainteresiranim građanima omogućiti pristup podacima koji govore o osnutku, obnovi i aktivnostima Bratovštine svetog Jurja” – kaže Ivan Pogačić Ičo.

Podatke je crpio iz knjiga koje opisuju povijest Samobora, iz časopisa, i novina, iz knjiga Zapisnika Bratovština svetog Jurja te iz vlastitih zapisa koje je prikupio od 1997. godine.

Bratovština svetog Jurja obnovljena je zahvaljujući Odboru Samoborske salamijade, koji je 17. travnja, 1991. održao sastanak i dogovorio njenu obnovu.

Bratovština Svetog Jurja danas okuplja oko 70 članova, koji njeguju običaje samoborskog kraja, poboljšavaju međuljudske odnose i promiču vrijednosti evanđelja.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.