Tradicija koja se ne propušta

17. travnja 2017.
Komentari isključeni
960 Pregleda

Vjernici su u samoborskom kraju, na Veliku subotu u popodnevnim satima iz svojih kuća krenuli prema seoskim kapelama i križevima. Tradicionalni blagoslov hrane se ne propušta već svaka obitelj donese hranu na blagoslov na Veliku subotu ili sam Uskrs. Iako se je dio običaja i tu promijenio još u velikom broju ljudi poštuju ovu tradiciju.

Tako je bilo i na Vrhovčaku, u drevnoj kapeli svetog Vida. Gotovo iz svake kuće u selu netko od ukućana donio je košaru, manju ili veću, na blagoslov. Uz svečane košare svečano su se obukli mještani pa su neke žene, muškarci te djeca bili su obučeni u svoje tradicijske narodne nošnje.

Đakon župe Samobor, Krunoslav Kolar, izrekao je prigodnu molitvu i blagoslovio hranu te naglasio važnost međusobne bratske ljubavi i milosrđa prema potrebnima. Nakon blagoslova mještani su se razišli svojim kućama radosno iščekujući zajedništvo obiteljskog stola koji će produžiti i na euharistijski stol u crkvama tijekom svetkovine Uskrsa.

R. Librić

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.