Najnovije
Problemi s glomaznim i biootpadom (6. kolovoza 2020. 13:00)
Nove doze krvi (6. kolovoza 2020. 09:52)
Isplata mirovina od 7. kolovoza (6. kolovoza 2020. 09:32)
Kristovo trpljenje kao put spasenja (5. kolovoza 2020. 22:45)
Motokros, nogomet, trčanje… (5. kolovoza 2020. 12:39)
Jedna novozaražena osoba u Samoboru (5. kolovoza 2020. 11:37)
Slavimo u zahvalnosti (5. kolovoza 2020. 11:08)

Stjepan Grgos – pobjednik 30. Samoborske salamijade

9. travnja 2017.
Komentari isključeni
3.708 Pregleda

Svaki je jubilej vrijedan poštovanja, a kada ga obilježavaju entuzijasti, volonteri i hobisti zaljubljeni u svoj hobi onda je vrijedan svakog divljenja – kaže predsjednik samoborske Udruge Zlatna šajba, dr. Dubravko Viduč, napominjući da su mu još svježa sjećanja na elan i ponos kojim je prije 12 godina obilježena 18. Samoborska salamijada u vrijeme stjecanja svoje punoljetnosti. Taj elan nije splasnuo ni u narednih 12 godina i Salamijada je, eto, dogurala do svog 30. izdanja, stvorivši od jednog proizvoda brend ovoga grada.

Iz godine u godinu manifestacija dovodi u Samobor sve više prijatelja članova Zlatne šajbe iz brojnih europskih zemalja što se potvrdilo i sinoć u Sportskoj dvorani Samobor. No – rekao je jučer na početku priredbe dr. Viduč – cijela je ova godina jubilarna, pa ćemo glas o Samoboru, samoborskoj salami i Salamijadi prenositi i dalje diljem Europe, a jubilarnu manifestaciju ipak posvetiti njezinim slavodobitnicima.

Jubilarna 30. Samoborska salamijada bila je prigoda da se mnogi prisjete početaka, no, o tome će više biti riječi krajem ove godine, kada će biti predstavljena i monografija o Samoborskoj salamijadi.

S godinama se od jedne doguralo do 5 natjecateljskih kategorija. U konkurenciji domaćih proizvođača prvo mjesto i veliku zlatnu šajbu osvojio je Stjepan Grgos iz Samobora. Među međunarodnim proizvođačima najboljom je ocijenjena salama Branka Trefalta iz slovenske Sevnice. Kod domaćih uzgajivača svinja velika je zlatna šajba pripala Tomi Nagliću iz Samobora. U posebnoj kategoriji kobasica najbolju su spravili meštri iz OPG-a Franjul iz Svetog Petra u šumi, a još jednoj posebnoj konkurenciji špek salama pobjednik je Filip Čižmešija iz Kerestinca. Ukupno se ove godine natjecalo 137 proizvođača i hobista.

Samoborska salamijada je postala uzor mnogima koji su pokrenuli manifestacije sličnog karaktera, ali je ostala vodeća u ovom dijelu Europe i nezaobilazna za mnoge goste koji su je i ovaj put pohodili. Izaslanica pokrovitelja priredbe, predsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova bila je Ljubica Ambrušec, na Salamijadi je bilo i nekoliko saborskih zastupnika, Davor Bernardić, Marko Sladoljev, Ana-Marija Petin, Željko Lenart i Mato Čičak, zatim veleposlanica Republike Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić, član mađarskog parlamenta Mišo Hepp, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, izaslanica župana Zagrebačke županije Gordana Županac, potpredsjednik Skupštine Zagrebačke županije Mario Vlahović, župan Občine Sevnica Srećko Ocvirk, svetonedeljski gradonačelnik Drago Prahin, predstavnik Grada Pečuha Jožef Hari i brojni drugi. Sve ih je, nakon Dubravka Viduča, pozdravio i domaćin, samoborski gradonačelnik, saborski zastupnik i predsjednik HSS-a Krešo Beljak. On je istaknuo da se sjeća početaka ove priredbe u Vili Tonšetić i da je ponosan na njezine pokretače koji su je održali i proširili po Europi. -Iako je to za Samobor, u odnosu na neke daleko starije, relativno nova manifestacija, ona je potaknula i pokretanje Samoborskog proljetnog sajma, Kotlovinijadu, Češnofkijadu i tome je pogledu uvelike pridonijela gastronomsko-turističkoj ponudi Samobora.

Novi predsjednik Društva salamarjev iz Sevnice Peter Camloh ovom je prigodom uručio predsjedniku Udruge Zlatna šajba Dubravku Viduču Plaketu prijateljstva za sva postignuća u razvoju prijateljstva između dva društva, a njome je odana i počast nedavno preminulom predsjedniku ovog društva iz Sevnice Stanetu Krncu, velikom prijatelju Samoborske salamijade.

Osim u bogatoj ponudi salama, oko 700 posjetitelja 30. Samoborske salamijade uživalo je i u gastro ponudi Lido restorana iz Zagreba, SKUD-a Jednota iz Šida, Bistroa Kod Damira s Hvara, Gostilne Kunst iz Krškog te Restorana Franja i Hotela Lavica iz Samobora. Za zabavu su se pobrinuli Žiga i bandisti i slovenski Mariachi, a program je vodio Mislav Maroević.

Fotografije: Silvija Blažević

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.