Od Kristala do Ruda – puno vreća punih smeća

4. travnja 2017.
Komentari isključeni
1.130 Pregleda

Protekle subote osam mještana Ruda odazvalo se pozivu predsjednika Mjesnog odbora Željka Koščice i KUD-a Oštrc na čišćenje županijske ceste i potoka Gradne na dijelu od nekadašnjeg Kristala pa do centra Ruda. Odaziv bi vjerojatno bio i bolji da akcija nije zakazana na 1. april, pa se ipak većina nije dala nasamariti i doći u 9 sati u centar Ruda, odakle se krenulo traktorom prema Samoboru.

Iako odaziv mještana nije bio ohrabrujući, vrijedne ruke malog Franceka Kuhara, Gorana, Frana i Franke Štengl, Igora Drešara, Tomislava i Josipa Lebegnera i Željka Koščice napunile su za nešto više od 4 sata 60 vreća smeća. Akcija je naišla na veliko odobravanje svih mještana koji su subotom ujutro svojim automobilima išli u Samobor ili se vraćali kući i koji su čistače pozdravljali trubom i veselim mahanjem. Kako je subota bila topla i sunčana, za nagradu su svi sudionici akcije dobili lijepu crvenu boju.

Iz prikupljenog smeća može se puno toga doznati o onima koji ga se rješavaju bezbrižnim izbacivanjem kroz prozor automobila. Profil jedne takve prosječne osobe bio bi sljedeći: riječ je o muškoj osobi mlađe životne dobi koja se hrani u McDonald’su i Konzumu, pije isključivo Ožujsko pivo, strastveni je pušač, koristi vlažne maramice u raznim prigodama i prakticira siguran seks. To se može zaključiti iz onoga što se pronašlo uz cestu. A uz Gradnu, privid plavih šumarica, bijelih tratinčica i žutih jaglaca stvarale su vrećice tih boja koje su već godinama, sve do prošle subote, davale posebnu draž ovom razigranom potoku. Treba spomenuti da od Samobora do Ruda čistači nisu vidjeli niti jednu ribu pa su zaključili da su i one odustale od kupanja u Gradni.

Djelatnici Komunalca prikupljeno su smeće odvezli na smetlište, a Grad Samobor osigurao je vreće za smeće.

Josip Lebegner

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.