Najnovije
Isključenja struje 3 . i 4. lipnja (2. lipnja 2020. 11:22)
Isplata mirovina od 8. lipnja (2. lipnja 2020. 09:26)
O nastavi u vrijeme koronavirusa (1. lipnja 2020. 14:45)
Dan rijeke Save (1. lipnja 2020. 09:33)
Isključenja struje 1. i 2. lipnja (1. lipnja 2020. 08:29)
Lipanjska akcija darivanja krvi! (30. svibnja 2020. 13:25)

Vraćaju se rode

3. travnja 2017.
Komentari isključeni
1.520 Pregleda

Ovih dana svjedoci smo povratka sve više vrsta ptica koje zimi sele u krajeve s boljim životnim uvjetima. Jedna od takvih vrsta je i bijela roda, u narodu uglavnom poznata pod nazivom roda, jer je puno češća i rasprostranjenija od njene tamne rođakinje – crne rode. Rode su dio identiteta hrvatskog sela. Većinu svog života provedu pokraj čovjeka, gnijezde se u selima, na krovovima kuća, crkava, vatrogasnih domova, štagljevima, stupovima od elektre, a hrane na poljoprivrednim površinama. Njihov dolazak i odlazak najavljuje smjenu godišnjih doba.

Naime rode uglavnom zimuju u južnoj Africi i to često u njezinom najjužnijem dijelu – Južnoafričkoj Republici. Njihov put u jednom smjeru prosječno traje više od mjesec dana jer rode ne lete aktivno cijelim putem nego čekaju povoljne vremenske uvjete kada mogu koristiti pasivan način leta (jedrenje) koji ih puno manje umara. U međuvremenu se zaustavljaju na mjestima gdje ima dovoljno hrane i obnavljaju svoje tjelesne energetske zalihe. Na gnijezdo se uglavnom prvo vraćaju mužjaci koji zauzimaju gnijezdo koje su koristili i ranijih godina.

Još u ožujku zapazili smo prve rode koje su se vratile na svoja gnijezda, ali neke rode i dalje su daleko od svojih gnjezdilišta. Ti podaci dostupni su nam zahvaljujući obilježavanju roda različitim oznakama tj. prstenovanju.

S obzirom na nevjerojatan put koji rode prolaze, na gnijezda se vraćaju iscrpljene te im je potreban mir kako bi mogle obnoviti zalihe, popraviti gnijezdo i podići mlade. Ptići roda iznimno brzo rastu i zbog toga im je potrebno jako puno hrane, a pritom će pojesti ogroman broj žaba, miševa, skakavaca i zmija te na taj način dati nemjerljiv doprinos u kontroli brojnosti životinja koje bi mogle napraviti štetu u našim vrtovima, voćnjacima i poljima. Zbog toga budimo zahvalni rodama na ovoj usluzi koju još uvijek dobivamo besplatno.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.