“Samo Bog dostaje”

3. travnja 2017.
Komentari isključeni
1.559 Pregleda

Ove korizme, 1. i 2. travnja, Planinarska bratovština Svetog Bernarda iz Samobora organizirala je 59. planinarski križni put na trasi Gustelnica – Velika Mlaka – Lučko. Okupljeni oko gesla „Samo Bog dostaje!“ (Sv. Terezija Avilska), mladi su započeli svoj dvodnevni hod za križem u Gustelnici, mjestu koje pripada župi BDM Snježne – Dubranec, gdje u ih mještani srdačno dočekali jutarnjom okrjepom. Nakon jutarnje molitve, predvođene samoborskim kapelanom vlč. Josipm Čuligom, križni put krenuo je putem Markuševca Turopoljskog, Gudca, Petrovinu Turopoljsku i Gradića do Velike Mlake. Kako je u Velikoj Mlaki bilo organizirano noćenje u mjesnoj osnovnoj školi, toplu dobrodošlicu mladima pripremili su članovi DVD-a i KUD-a Velika Mlaka te članovi raznih skupina župe Svete Barbare, na čelu sa župnikom Anđelkom Kufrinom.

Večernji program započeo je katehezom koju su pripremile sestre karmelićanke Božanskog Srca Isusova iz Leskovca, predvođene magistrom novakinja s. Marinom Kosinom. Kroz kviz i nagovor, sudionici su se upoznali s karizmom, duhovnošću i duhovnim velikanima karmelskoga reda. Povod ovoj katehezi bila je ovogodišnja proslava 100 godina od dolaska sestara karmelićanki u Hrvatsku. Svetu misu predvodio je župnik iz Soblinca vlč. Ivan Lastovčić i sam dugogodišnji sudionik PKP-a. U propovijedi je naglasio kako u netom pročitanom odlomku iz evanđelja (Iv 7, 40-53) „ne pronalazimo Isusa. O njemu se priča, ali on se ne pojavljuje. I možemo mnogo pričati o Isusu, biti na križnom putu, a ne pronaći Isusa, jer tražimo nešto drugo, što samo po sebi nije loše, razonodu, dobro društvo, prijateljstvo, ljubav… Sve to govori o udaljenosti s koje se Isusa promatra, a ta udaljenost onemogućila je ono bitno: susret. Jer, nije toliko bitno ono što se o Isusu zna, bitno je da ga se susretne. Mi kršćani smo to pozvani učiniti na dva načina: u zajedničkom slavlju Riječi i Euharistije i u našem bližnjem.“ Nakon mise uslijedilo je cjelonoćno klanjanje pred Presvetim.

U nedjelju ujutro mladi su nastavili svoju molitvu i hod kroz Donju Lomnicu, Lukavec, Odranski Obrež, Brezovicu, Leskovac i Stupnik do Lučkog. U Brezovici su pohodili klauzurni Karmel te zajedno sa svim sestrama molili i pjevali. Poglavarica samostana upoznala je mlade sa životom u karmelu, a dvije sestre posvjedočile su o svom životnom putu i odabiru ovoga zvanja. U Leskovcu su se mladi ponovno susreli sa sestrama karmelićankama BSI te pogledali film o njihovom stogodišnjem djelovanju u Hrvatskoj. Već pomalo umorni, ali puni radosti koja je zračila s njihovih lica, u predvečerje su stigli u Lučko te u župnoj crkvi Svetog Ivana Nepomuka slavili završno euharistijsko slavlje. Predvodio ga je karmelićanin, p. Vinko Mamić. Mladima je posebno poručio: „Tko poznaje Isusa, ne može drugačije nego voljeti ga. Učinite i drugima da ga upoznaju, da ga vole. Učinite da i drugi budu sretni. To je vaše poslanje: pokazati kakav je Isus.”

Po prvi put, dijelovi ovog PKP-a mogli su se pratiti uživo putem satelita, zahvaljujući Danijelu Štihu, nekadašnjem sudioniku ovih susreta.

Lovorka Grbac

 

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.