Najnovije
Online edukacija za male iznajmljivače (2. lipnja 2020. 16:03)
Isključenja struje 3 . i 4. lipnja (2. lipnja 2020. 11:22)
Isplata mirovina od 8. lipnja (2. lipnja 2020. 09:26)
O nastavi u vrijeme koronavirusa (1. lipnja 2020. 14:45)
Dan rijeke Save (1. lipnja 2020. 09:33)
Isključenja struje 1. i 2. lipnja (1. lipnja 2020. 08:29)
Lipanjska akcija darivanja krvi! (30. svibnja 2020. 13:25)

I Ekosspiritus na svom 59. Planinarskom križnom putu pod geslom “Odvalite kamen”

3. travnja 2017.
Komentari isključeni
1.314 Pregleda

I Udruga Ekosspiritus iz Samobora organizirala je dvodnevni 59. Planinarski križni put, čime se ušlo u godinu kada ova pobožnost obilježava 30 godina od svog nastanka, davne 1987. u Samoborskom gorju. Ovogodišnji pohod Ekosspiritusa kretao se od Bedenice, preko Marije Bistrice do Svetog Ivana Zeline.

Mladi iz Bedenice pripremili su trasu, baš pravu planinarsku, kroz prekrasne vizure šuma i livada, bili su topli i susretljivi domaćini svakome od oko 400 sudionika koji su hodali ova dva dana. Većina je bila iz Zagrebačke nadbiskupije, ali pridružili su se i sudionici iz Bjelovarsko-križevačke, te gosti iz Bosne i Hercegovine i Austrije.

Geslo pohoda odabrano je iz nedjeljnog evanđelja: “Odvalite kamen!” (Iv 11, 39). O toj temi su govorili propovjednici, razmatrala se na tradicionalnoj postaji šutnje preko priče vjeroučitelja Nikole Kuzmičića i bila je poticaj za razmišljanje i micanje svih kamena spoticanja koje skupljamo u svojim životima.

Nakon cijele subote u hodu, pod toplim suncem i uz puno druženja, upoznavanja i uspostavljanja veza i odnosa, u kasno poslijepodne kolona se s vrha kalvarije spustila u svetište Majke Božje Bistričke, gdje su domaći mladi s rektorom svetišta Domagojem Matoševićem pripremili okrjepu za sudionike, te smještaj i noćenje u osnovnoj školi. Na večernji program okupili su se u bazilici, gdje je vlč. Matošević kao uvod u euharistiju imao katehezu na temu “svetog nezadovoljstva”. Poticao je mlade da otkriju u svom životu, u svojoj okolini i društvu u kojem žive ono područje na kojem mogu djelovati i mijenjati stvari na bolje, nezadovoljni njihovim sadašnjim stanjem. Velika skupina svirača obogatila je euharistijsko slavlje, a mladi su u ovom tradiocionalnom hrvatskom marijanskom svetištu obišli oltar Majke Božje i stavili svoje molitve do njenih nogu, u njezino srce. Marija Bistrica je živnula tu večer dok su se mladi u skupinama družili, pjevali i obogaćivali jedne druge svojom blizinom i prisutnošću.

U godini obilježavanja velikog jubileja, kao poseban znak zahvale Gospodinu, bila je i mogućnost cjelonoćnog klanjanja u kapeli svetog Petra, gdje su se molitelji cijelu noć izmjenjivali u štovanju pred Presvetim. U tom tonu, tonu zahvale i blagoslivljanja, održana je je i jutarnja nedjeljna molitva u bazilici, koju je na temelju jutarnje Časoslova toga dana pripremila i vodila vjeroučiteljica Katarina Pučar. Nedjeljni hod bio je još bogatiji i iz koraka u korak se moglo osjetiti kako skupina stranaca koji su se ovdje okupili sve više postaje zajednica, kako voli naglašavati vjeroučitelj Radovan Librić, voditelj pobožnosti. S dolaskom u Sveti Ivan Zelinu do zadnjeg mjesta je popunjena župna crkva, a završnu euharistiju je vodio vlč. Zoran Grgić Grga, povjerenik za mlade.

Stari običaj izvlačenja “anđela čuvara”, osobe za koju će se moliti do sljedećeg pohoda, ovaj put je obogaćen idejom da se međusobno na ovaj način susretnu i upoznaju ljudi sličnog godišta. Posebno je zanimljiva bila skupina “vetrerana”, onih s više od 35 godina, koji pokazuju da se u planinarskom križnom putu za mlade može uklopiti svaki čovjek, dovoljno mlad i hrabar u srcu. Ionako znamo da se samo srcem dobro vidi, da je bitno očima nevidljivo.

Glavni molitveni naglasak ovog 59. pohoda bile su duhovne misli blaženog Alojzija Stepinca. Iz njegovog bogatog opusa izdvojili su 14 rečenica na temelju kojih je vjeroučiteljica Katarina Pučar napisala tekstove postaja križnog puta koji su se razmatrali po postajama. Kao što je Isusova muka aktualna u svim našim životima, baš svaki dan, pokazalo se da su i borbe koje je blaženik imao u svoje vrijeme i te kako prisutne i u ovom našem vremenu. Da bi još više naglasili njihovo bogatstvo žene iz udruge Svetog Izidor Seljaka izvezle su ih metodom križića na platnu i tako je nastala mala izložba za koju se svi nadaju da će kroz vrijeme biti izložena u brojim župama naše biskupije koje za to pokažu interes. Mladi su u mislima Alojzija Stepinca pronašli i inspiraciju i novu snagu, a kako je srce pohoda bilo baš u Mariji Bistrici, gdje se neki sjećaju veličanstvenog mislog slavlja na kojem je on proglašen blaženim, sve molitve i nade išle su u smjeru što skorijeg proglašenja blaženika svetim.

Svaka duša ljepote gladna, ljubavi žedna mogla se nasititi na ovom hodu, ovoj pobožnosti koje u duhu povezuje sada već tisuće hodočasnika diljem naše domovine, tražitelje planinaske duhovnosti koji su kroz proteklih trideset godina otkrili važnost molitve i žrtve kao jednog od puteva prema Gospodinu.

(Katarina Pučar)

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.