15,3 milijuna kuna za projekte gradova i općina Zagrebačke županije

31. ožujka 2017.
Komentari isključeni
955 Pregleda

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić potpisao je danas s predstavnicima 9 gradova i 25 općina sa svog područja ugovore ukupne vrijednosti 15,3 milijuna kuna za realizaciju projekata u gospodarstvu, poljoprivredi, prometu, komunalnoj infrastrukturi i E-mobilnosti.

Od tog iznosa za projekte prometa i komunalne infrastrukture dodijeljeno je 7,1 milijun kuna, dok su za gospodarstvo, odnosno razvoj poduzetničkih zona, energetsku obnovu javnih zgrada i turističku infrastrukturu osigurano 3 milijuna kuna. Za projekte u poljoprivredi, takozvane mjere ruralnog razvoja, kojima se potiče obnova društvenih domova, cesta i područnih škola na ruralnom području dodijeljena su 4,4 milijuna kuna, a kroz odjel za EU fondove 829 tisuća kuna za ugradnju e-punionica i solarnih klupa.

-Ovo su županijska sredstava namijenjena vama kao jedinicama lokalne samouprave, međutim u tijeku su ili će uskoro biti otvoreni mnogobrojni natječaji namijenjeni poduzetnicima, poljoprivrednicima, obrtnicima, udrugama civilnog društva. Stoga apeliram na vas gradonačelnike i načelnike da ih pozivate da se javljaju, kako na vaše interne natječaje, tako i na natječaje Zagrebačke županije jer zajedničkim snagama možemo uvijek napraviti više i zadržati status Županije koja je primjer drugima – izjavio je župan Kožić. Istaknuo je kako su zahvaljujući kvalitetnoj suradnji između gradova, općina i Županije realizirani mnogobrojni projekti poput izgradnje, dogradnje i opremanja 50-ak objekata u školstvu od 2001. godine do danas.

-Spomenut ću primjer po kojem smo jedinstveni u državi. Ujedinili smo sva postojeća trgovačka društva, koja na istočnom dijelu Zagrebačke županije obavljaju usluge javne vodoopskrbe i odvodnje, u jedno – i time stvorili preduvjete da iz fondova Europske unije povučemo veći dio sredstava za projekt Regionalni vodoopskrbni sustav Zagreb – Istok ukupne vrijednosti preko 700 milijuna kuna – istaknuo je Kožić istaknuvši kako radovi na realizaciji ovog dugo očekivanog projekta kreću u rujnu.

Uime nazočnih gradonačelnika obratio se gradonačelnik Zaprešića Željko Turk uputivši čestitke gradovima i općinama koji imaju spremne projekte za svoja područja s kojima mogu aplicirati na natječaje kao i Županiji koja prepoznaje potrebe s terena, dok je načelnica Općine Rakovec Brankica Benc naglasila kako se u manjim sredinama mnogi projekti i ne bi realizirali bez potpore Zagrebačke županije.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.