Najnovije
Bridž pod maskama (26. veljače 2020. 14:00)
OŠ Rude traži pomoćnika u nastavi! (26. veljače 2020. 13:28)
Kriv je i skuren po 194. put! (25. veljače 2020. 23:13)
Sustav Civilne zaštite dobiva na značaju (25. veljače 2020. 12:11)
Adrianov doprinos bronci (25. veljače 2020. 10:14)
Isključenja struje 26. i 27. veljače (25. veljače 2020. 10:03)
Novo radno vrijeme blagajne Komunalca (25. veljače 2020. 10:02)
Od dječjeg fašnika preko SURLE do Bunkera (24. veljače 2020. 14:29)
Finale 194. Samoborskog fašnika! (24. veljače 2020. 14:13)

Oproštajna sjednica gradskih vijećnika

30. ožujka 2017.
Komentari isključeni
2.366 Pregleda

Za nepuna dva sata samoborski su gradski vijećnici danas odradili svoju posljednju sjednicu u ovom sazivu i odlučili o 37 točaka dnevnog reda. Gradski je proračun uvećan za milijun i 220 tisuća kuna ili za 0,58 posto, pa sada iznosi 213 milijuna i 321 tisuću kuna. Do povećanja prihoda došlo je zahvaljujući pomoći Zagrebačke županije od 200 tisuća kuna za financiranje dijela troškova na predstojećim lokalnim izborima te prihodu od milijun i 20 tisuća kuna temeljem dobiti Energometana čiji je Grad suosnivač.

Na rashodovnoj strani, za 980 tisuća kuna uvećan je iznos za provedbu skorih lokalnih, odnosno gradskih i mjesnih izbora, koji sada iznosi 2 milijuna i 259 tisuća kuna. Istovremeno su smanjeni rashodi za isplatu gradskih uskrsnica i božićnica za 760 tisuća kuna. Prema obrazloženju pročelnika za financije Željka Radovanića to neće utjecati na isplatu uskrsnica koja je u tijeku, ali ni na isplatu božićnica krajem godine. Naime, na prošle božićnice utrošeno je, umjesto planiranih milijun kuna, 509 tisuća kuna, pa je tako i za uskrsnice, koje se isplaćuju prema istom modelu, sada predviđeno 600 tisuća kuna. To bi – smatra Radovanić – sukladno realnom broju umirovljenika s mirovinom manjom od 2 tisuće kuna, trebalo biti dostatno.

S druge strane, za milijun kuna, odnosno s 5 na 6 milijuna, uvećani su rashodi za obnovu javne gradske rasvjete. U ovoj godini planirana je zamjena oko 1100 rasvjetnih tijela u užem gradskom središtu novom LED rasvjetom, a sustavna zamjena ostalih žarulja provest će se u sljedećih 4 do 5 godina.

Gradsko vijeće je odlučilo da će se izbori za mjesne odbore i gradske četvrti, iz razloga ekonomičnosti, održati kad i lokalni izbori za Gradsko vijeće i gradonačelnika sa zamjenicima, tj. 21. svibnja, pa je donijelo odluku o njihovu raspisivanju.

Jedna od bitnijih odluka s posljednjeg zasjedanja Gradskog vijeća prije njegova raspuštanja, bila je odluka o naknadi za rad gradonačelnika i njegovih zamjenika koja je donesena tragom zakonskih izmjena otprije godinu dana otkako i veliki gradovi poput Samobora, mogu imati gradonačelnike i zamjenike u volonterskom statusu. -Odluka nema veze s dolazećim izborima ni s aktualnim obnašateljima čelnih funkcija u Gradu – obrazložila je pročelnica Ana Vlah, dodavši da gradonačelnici i zamjenici sada mogu odlučiti svoju dužnost obavljati bez zasnivanja radnog odnosa, ali uz pravo na naknadu za svoj rad, sukladno zakonskim odredbama. No, s obzirom na to da je aktualni gradonačelnik Krešo Beljak i zastupnik u Hrvatskom saboru gdje prima plaću, on tu naknadu ne ostvaruje.

Odgovarajući na pitanje vijećnice Linde Rossini Gajšak, Ana Vlah je rekla da je moguće da se nakon izbora, izabrani čelnici odluče da svi budu ili profesionalci ili volonteri kao što je moguće i to da se tijekom mandata nekoliko puta predomisle o tom svom statusu. -Ova je odluka baš zbog toga bila i potrebna da bi se dobio normativni okvir za primjenu zakonske odredbe – zaključila je Ana Vlah.

Pročelnik za komunalne djelatnosti Zvonko Župančić informirao je samoborske vijećnike o potrebi sklapanja novog sporazuma s Općinom Davor o nastavku provedbe zajedničkih mjera gospodarenja otpadom. Grad Samobor, naime, od svibnja prošle godine svoj miješani komunalni otpad odlaže na odlagalištu Baćanska u Davoru. Novosklopljeni sporazum vrijedit će do daljnjega, a cijena takvog zbrinjavanja otpada ostaje ista i za građane neće biti poskupljenja.

Pročelnik za gospodarstvo Hrvoje Frankić upoznao je vijećnike s potrebom davanja suglasnosti Kulturno-umjetničkom društvu Oštrc za prijavu i provedbu projekta izgradnje kompleksa ispred Rudnika svete Barbare u Rudama. Riječ je o turističko-informativnom centru koji se sastoji od tradicijske kuće i štaglja koji bi služili kao infocentar i pozornica za kulturna događanja, zatim o simulaciji rudarskog rova kao prostoru za radionice i izložbe, o 3 montažne drvene kućice smještene u šumi oko rudnika za kampiranje, o maloj kovačnici i alatnici te o uređenju obližnjeg potoka. Unutrašnjost rudnika uredit će se muzejski, a izlaz iz rudnika bit će spojen multimedijalnim toboganom sve do ulaza u rudnik.

U Aktualnom satu za riječ se javila samo vijećnica Rossini Gajšak i pitala pročelnika Juru Horvata ima li kakvih saznanja o prijavi kandidata na natječaj Županijskog doma zdravlja za popunu internističke ordinacije u Samoboru. Pročelnik je rekao da je natječaj još otvoren, ali da ne zna je li se tko dosad prijavio.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.