Najnovije
Akcija nadzora vozača na dva kotača (22. kolovoza 2019. 15:48)
Preko 3 milijuna kuna za programe u kulturi (21. kolovoza 2019. 14:04)
Asfaltiran lijevi odvojak Okićke (21. kolovoza 2019. 13:44)
Gorjela prizemnica u Galgovu! (21. kolovoza 2019. 13:41)
Granice inspirirale umjetnike (20. kolovoza 2019. 23:11)
Sava trijumfirala na svom turniru (20. kolovoza 2019. 15:29)
Obnova mosta prema šetnici (20. kolovoza 2019. 15:25)

Sve više djece ima poremećaje iz spektra autizma

29. ožujka 2017.
Komentari isključeni
734 Pregleda

U povodu Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, koji se obilježava 2. travnja, jučer je u Galeriji Prica, u sklopu “Građanskog utorka”, predavanje o autizmu i kako s njim samostalno živjeti održala magistrica rehabilitacije Eva Brlek.

Autizam je vrlo složen neurorazvojni poremećaj koji zahvaća sve aspekte dječje ličnosti (komunikacija, motorika, ponašanje i učenje). Simptomi po kojima se autizam prepoznaje i dijagnosticira su teškoće u uspostavljanju socijalne interakcije (nezainteresiranost ili slabije zanimanje za igru i druženje s drugima), izostanak govora ili zaostajanje u govoru, drugačije razumijevanje , neobične aktivnosti i ponašanja, ponavljajuće i stereotipne . Osobe s autizmom imaju i poteškoća u izražavanju svojih osjećaja, želja, potreba, sposobnosti i problema s kojima se svakodnevno bore, a što se odražava na njihovo ponašanje koje može biti vrlo neobično.

“Vrlo je važno da roditelji koji primijete takve poteškoće kod djeteta što prije reagiraju
kako bi se dijete uključilo u edukacijsko-rehabilitacijske terapije, a s ciljem da što bolje funkcionira” – kaže Eva Brlek.

“Nažalost, sve je više djece s poteškoćama iz spektra autizma, iako se još uvijek ne može sa sigurnošću reći što uzrokuje te poremećaje. Jedna osoba na 70 novorođene djece ima poteškoće iz spektra autizma” – dodaje Eva Brlek.

Kako bi osobe s poremećajima iz spektra autizma bile što uključenije u društvo te imale jednake mogućnosti Eva Brlek pokrenula je projekt senzornog kina. Riječ je o filmskim projekcijama koje se odvijaju u uvjetima prilagođenim djeci koja imaju poteškoće senzorne integracije. Projekcije se puštaju uz prigušena upaljena svjetla i slabijeg zvuka, a djeca mogu šetati, donijeti svoju omiljenu igračku, grickalice i sokić, doći u pratnji roditelja, nastavnika, prijatelja ili baka, organizirano sa školom ili privatno.

U projekt se uključilo i samoborsko kino pa će u njemu u ponedjeljak 3.4. i u utorak 4.4. s početkom u 10 sati biti održane besplatne senzorne projekcije animiranog filma “Hrabri mališan”. Film je bez dijaloga, namijenjen je djeci starijoj od 5 godina i traje 90 minuta. Projekcije su omogućene uz suradnju i podršku Pučkog otvorenog učilišta u Samoboru i Hrvatskog filmskog saveza. Više o ovoj temi govorimo u emisiji “Kap znanja”, u četvrtak, 30. ožujka, od 16 sati.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.