Najnovije
Od dječjeg fašnika preko SURLE do Bunkera (24. veljače 2020. 14:29)
Finale 194. Samoborskog fašnika! (24. veljače 2020. 14:13)
Nove medalje za mlade šahiste (24. veljače 2020. 11:45)
Iz Labina sa 6 medalja (24. veljače 2020. 11:22)
Dvostruko slavlje za Nevu Gojković (24. veljače 2020. 10:21)
Sedam odličja za Sakure (24. veljače 2020. 09:51)
13 sretnih medalja iz Labina (24. veljače 2020. 09:46)
Bronca za Niku Jelen (23. veljače 2020. 22:18)

Prostorno planiranje i dalje u žarištu rasprave svetonedeljskih vijećnika

22. ožujka 2017.
Komentari isključeni
1.203 Pregleda

Još jednu iscrpljujuću sjednicu održali su jučer poslijepodne gradski vijećnici Svete Nedelje. Potrajala je sve do večeri, Ponovno su, u odnosu na prošli put manje žučno, ali poprilično konfuzno, raspravljali o gradskim prostornim dokumentima. Jednoglasno, što je za njih rijetkost, usprotivili su se gradonačelnikovu izvješću o zaključcima stručne analize zaprimljenih inicijativa za izradu Prostornog plana Grada Svete Nedelje. Drago Prahin ih je izvijestio da je tijekom prošle godine zaprimljen 41 zahtjev za izmjenu Prostornog plana, a od 2004. godine, kada je Plan donesen, ukupno je u odnosu na njega stiglo oko 870 zahtjeva, koji se većinom odnose na proširenje građevinskog područja naselja i zona gospodarske namjene te dijelom na trase planiranih prometnica i druge infrastrukture. Protiv takve analize bili su i vladajući, i oporbeni vijećnici, a najjači im je argument bio to što se ni ovakve analize, ali niti prostorni dokumenti ne mogu donositi bez sveobuhvatne strategije razvoja grada Svete Nedelje.

U istom tonu nastavilo se raspravljati i o Prijedlogu Odluke o izradi šestih izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja, kojima bi trebale biti ispravljene pogreške u dosadašnjem postupku dopunjavanja plana. Kako su vijećnicima rekli predstavnici izvršne vlasti i gradske uprave, takav im je naputak dalo resorno ministarstvo, a gradonačelnik Prahin je, nakon jednosatne rasprave o donošenju te odluke, podsjetio da su posljednje promjene Plana donesene 2010. godine jer je godinu kasnije Vlada zaustavila mogućnost izrade novog Prostornog plana s obzirom na to da država nije donijela svoj plan koji je temelj za županijsko planiranje, pa tek tragom toga i za gradsko donošenje temeljnog prostornog dokumenta.

Većinom glasova Gradsko vijeće Svete Nedelje ipak je prihvatilo Prijedlog Odluke o izradi šestih izmjena i dopuna Prostornog plana čime su uopće otvorili mogućnost daljnjeg planiranja razvoja Svete Nedelje s time da je prihvaćen i usmeni amandman Kluba vijećnika HDZ-a, HSS-a, HSU-a i HSP-a Ante Starčević da temelj za to budu pete izmjene i dopune Plana. -To znači vraćanje na prvobitno stanje, bez onih dijelova, odnosno točaka izmjene, koje su izvan obuhvata tog plana – objasnila je uime Kluba Vesna Filipović iz HDZ-a. Dodala je da Klubu vijećnika vladajućih nisu prihvatljive tampon zone, pa zato traže da se ono što je doneseno, kako je rekla “nemarom, neznanjem ili ispod radara”, a o čemu nisu bili informirani na Vijeću, niti su o tome raspravljali, a odlučili su bez da ih se uputilo u materiju, vrati u prvobitno stanje. Time, doduše, nije utvrđeno tko je pritom pogriješio, ali bi, uz ostalo, trebao biti riješen problem obitelji Hudjek u Brezju i ostalih koji su se pobunili protiv gradnje novih velikih gospodarskih objekata izvan obuhvata industrijskih zona, koji su u neposrednoj blizini obiteljskih kuća.

OPREZNO I S URBANISTIČKIM PLANOVIMA

Potaknuti nejasnoćama iz prethodne rasprave, svetonedeljski su vijećnici bili poprilično oprezni i kod donošenja Odluke o izradi petih izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja dijela naselja Strmec, Orešje, Bestovje i Novaki i Prijedloga odluke o izmjeni i dopuni Odluke o izradi drugih izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja Radne zone Sveta Nedjelja. Stručnoj suradnici u Gradu Svetoj Nedelji, Renati Rožek, trebalo je zato dosta strpljenja da uvjeri vijećnike da je u ovim slučajevima riječ o usklađivanju urbanističkih planova s Prostornim planom.

Kod Strmca, Orešja, Bestovja i Novaka u osnovi se radi o proširenju površina poslovne namjene i preraspodjeli površina poslovne, ali i drugih namjena te razmatranju mogućnosti izmještanja trase davno planiranog produženja Baštijanove ceste iz pravca Zagreba prema Svetoj Nedelji u odnosu na Poslovnu zonu Novaki. S druge strane radi se i o redefiniranju uvjeta gradnje unutar poslovnih zona tog urbanističkog plana kako bi se stvorili novi preduvjeti za razvoj poduzetništva.

Kod Svete Nedelje riječ je o korekcijama planiranih kolnika i nogostupa i njihovoj prilagodbi današnjim potrebama i stanju na tarenu.

IZMJENE U GRADNJI KOMUNALNE INFRASTRUKTURE

Gradsko vijeće je o tome odlučilo većinom glasova, kao i o izmjenama i dopunama Programa gradnje komunalne infrastrukture u ovoj godini. Većina radova odnosi se na rekonstrukciju kolnika te izgradnju nogostupa i oborinske odvodnje, u Sigetu u Novakima, Školskoj ulici u Strmcu, Industrijskoj ulici s odvojkom te Plešivičkoj i Obrtničkoj u Svetoj Nedelji, Zagorkinoj u Orešju, Braće Ribar u Bestovju, Ljubljanskoj i odvojku autoceste u Brezju, Starom hrastu i Ribelu u Rakitju, Kerestinečkoj u Kerestincu i Ladovićima u Kalinovici. Projektna dokumentacija radit će se za Vojvodiće i Siget u Novakima te Ulicu hrvatskih branitelja i Ulicu Franje Tuđmana u Strmcu.

DRUŠTVENI DOM STRMEC NA ČEKANJU

Grad Sveta Nedelja nada se i pomoći Europske unije unutar “Mjere 07” koja se odnosi na obnovu sela u ruralnim područjima iako prednost u dobivanju sredstva iz Programa ruralnog razvoja imaju manje razvijeni dijelovi Hrvatske. U ovom slučaju riječ je o temeljitoj obnovi društvenog doma u Strmcu za koju je proračunom predviđeno 3 milijuna i 800 tisuća kuna. Planirano je njegovo proširenje i nadogradnja te pretvaranje u centar kulturnog života Grada Svete Nedelje.

Kako je razjasnila pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Biserka Delač, Grad je pričekao donošenje ove mjere ne bi li veći dio potrebnog novca za Društveni dom Strmec pokušao osigurati iz drugih izvora. Konkretno, dobije li potporu za taj projekt, na Grad bi otpalo 20 posto predviđenog ulagnja, a 80 posto prihvatljivih i priznatih troškova podmirila bi Europska unija preko Programa ruralnog razvoja. S obzirom na to da je cilj obnove doma i energetska učinkovitost, taj dio sredstava Grad Svete Nedelja osigurat će preko natječaja Zagrebačke županije. No, sve u vezi s tom rekonstrukcijom bit će jasnije nakon 18. travnja kada će projekt biti moguće prijaviti preko aplikacije Agronet.

GRADSKE NAGRADE I PRIZNANJA

Na kraju jučerašnje sjednice, gradski vijećnici Svete Nedelje većinom su glasova podržali prijedlog Odbora za dodjelu javnih priznanja, tragom kojeg će ove godine Damir Petravić biti proglašen Počasnim građaninom Grada Svete Nedelje. Nagradu Grada Svete Nedelje dobit će Dragica Dekanić, Josip Burić, Borna Čujić, Martin Sinković, Zdenko Šeketa, Udruga Balans, Mia Pećnik, Zoran Jašek i Petra Stanec. Dobitnici ovogodišnje Zahvalnice Grada Svete Nedelje bit će Adam Mandić, Nogometni klub Sava Strmec, Zvonimir Živoder, Renata Žalac, Martina Jaklenec, Ivica Čakanić i Josip Hlevnjak.

Kao i nekoliko proteklih godina, ovo je nagrađivanje ponovno potaknulo raspravu o kriterijima za dodjelu svih tih priznanja, pa je Ivica Vojvodić rekao da je to “lakrdija” i da se svake godine blamiramo, Dario Zurovec primijetio da uvijek “u isti koš trpamo sve”, Romana Semenić naglasila da i ovaj put “dajemo nagrade samo da ih dajemo”, a predsjednik Gradskog vijeća Dragutin Vinovrški Pentek zaključio da ubuduće “nema nagrada dok se ne donesu kriteriji”. No, to će biti predmet rasprave novog saziva Gradskog vijeća.

Pentek je najavio još jednu sjednicu Gradskog vijeća prije lokalnih izbora te informirao vijećnike o dosadašnjim aktivnostima vezanim uz odluku o izradi kartografskog prikaza granica naselja Grada Svete Nedelje.

Gradska vijećnica ponovno je bila puna gostiju, koji ovaj put nisu tražili dopuštenje da se obrate vijećnicima, ali je skup, s obzirom na ispunjenost Gradske vijećnice, više sličio zboru građana.

GRADONAČELNIKOVA ZABRANA I AKTUALNA PITANJA

Prije početka jučerašnjeg zasjedanja vijećnika u Svetoj Nedelji, Dario Zurovec i Stjepan Bošnjak osvrnuli su se na gradonačelnikovu zabranu dolaska na sjednicu Ivici Petraviću iz Strmca i Luki Hudjeku iz Brezja te na nove mjere koje više ne omogućuju ulazak u zgradu gradske uprave nikome bez da im djelatnik sigurnosne službe prethodno ne provjeri osobne isprave. Gradonačelnik Drago Prahin objasnio je da je dolazak na sjednicu zabranjen onima koji su na prošlom zasjedanju izazvali incident te prijetili djelatnicima gradske uprave i maltretirali ih zbog čega je na njegov poziv nekoliko puta morala uredovati i Policija. Zato je – rekao je Prahin – zaposlen zaštitar koji provjerava isprave onih koji ulaze i razloge njihova dolaska.

Iz aktualnog sata izdvajamo nekoliko pitanja.

Mladen Katušić je upozorio na nužnost popravka ceste od Strmca prema Medsavama, koja je puna rupa, a prigovorio je i na obračun kamata na neplaćenu komunalnu naknadu te slanje uplatnica građanima, koji inače neznatno kasne s tim uplatama, na iznose od 10 ili 20 lipa, na što se plaća bankarska ili poštanska provizija od najmanje 5 kuna. Biserka Delač je rekla da ti računi nisu trebali biti poslani te da su se u Gradu već ispričali građanima koji su im se obratili i rekli im da ih ne moraju platiti.

Vesnu Filipović je zanimalo sudjeluje li Grad u županijskom projektu rekonstrukcije javne rasvjete, te uvođenju pametnih nadstrešnica i klupa, a Drago Prahin rekao da se za javnu rasvjetu izrađuje master plan za cijelu Zagrebačku županiju, dok bi za klupe i nadstrešnice Grad trebao osigurati priključke na električnu energiju, koji su dosta skupi.

Ivica Vojvodić je upozorio da se gradska vozila koriste poslijepodne i vikendom i u privatne svrhe, te pitao kada će se stati na kraj takvoj praksi. Gradonačelnik mu je odgovorio da se vozila koriste prema donesenom pravilniku i da je to u skladu s mjerom koju je donio bivši ministar uprave Arsen Bauk, koji je srezao druga prava gradskim dužnosnicima i službenicima, a ostavio im mogućnost korištenja automobila.

Žarko Mihina nije na ovoj sjednici doznao kolika je cijena rušenja starog društvenog doma u Kerestincu, a Romana Semenić je podsjetila da još nije dobila odgovor na pitanje o broju i visini sklopljenih ugovora o djelu u Gradu i pitala vodi li Grad ikakvu evidenciju o broju poduzetnika i kod njih zaposlenih Svetonedeljčana. Drago Prahin je rekao da mu je poznato da oko 8700 ljudi radi u poslovnoj zoni u Svetoj Nedelji, a da se još neki podaci o tome mogu dobiti preko FINE ili izravno u tvrtkama koje tamo posluju.


Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.