Rudarski rad KUD-a Oštrc

17. ožujka 2017.
Komentari isključeni
505 Pregleda

Jedna od najjačih i najplodnijih samoborskih udruga, Kulturno-umjetničko društvo Oštrc iz Ruda, održala je sinoć u prostorijama Osnovne škole Rude svoju redovitu godišnju skupštinu i za 40-ak minuta informirala okupljene članove o aktivnostima u prošloj godini. Ono što je lani obilježilo rad marljivih Rudara je 27 raznih nastupa, dva gostovanja u inozemstvu i još dva u drugim hrvatskim županijama, izvan Zagrebačke. Održani su i 31. Dani rudarske greblice, uoči kojih je priređeno predavanje pod nazivom “Kako zaštiti rudarsku greblicu” koje je organizirala Udruga Rudarska greblica. Upravo je to predavanje iniciralo pokretanje postupka zaštite ovog tradicionalnog rudarskog kolača i to oznakom zemljopisnog porijekla na razini Europske unije.

Vremena za odmor nakon Greblice nismo imali jer smo na poziv prijateljske folklorne udruge Frommern iz Balingena sudjelovali na nekoliko folklornih događanja u Njemačkoj – rekao je tajnik KUD-a Josip Lebegner. Međunarodna kulturna suradnja između ova dva društva traje još od 2005. godine, a ovaj put se ogledala u 9 nastupa na 4 lokacije. KUD Oštrc je i za Martinje krenuo put Njemačke i tamo prikazao naš običaj krštenja mošta, preveden na njemački.

Organizirano je i peto Barbarinje, a za rad na promidžbi povijesne kulturne baštine, KUD-u Oštrc je prošle godine dodijeljena Brončana plaketa “Suncokret ruralnog turizma”.

KUD je lani dovršio mlinski kanal od Gradne do Mlina Pukšar i stvorio formalne pretpostavke za izgradnju objekta javno-društvene namjene u središtu Ruda, tzv. Bergmanove hiže. Prošlu će godinu članovi društva pamtiti i po preuzimanju brige o Rudniku sveta Barbara od Samoborskog muzeja, čega se prihvatila sekcija Bergmani, koja je tome posvetila 300-tinjak sati dobrovoljnog rada. -U rudniku se radilo na čišćenju drvenih stuba kojima se svladava uspon kroz otkope, a najveći posao što se tiče održavanja rudnika bio je odrađen krajem ljeta, kada je na dva mjesta u rudniku provedena opsežnija sanacija dotrajalih podgradnih elemenata – rekao je Luka Mrvoš. Radove je izvodila rudarska tvrtka Titaneks, a Bergmani su bili podrška u pomoćnim poslovima. U jesen su ispred Rudnika održali promociju za medije pod nazivom “Upoznaj Bergmane” čime je bio završen višemjesečni rad na izradi brošure i majica, te informiranju oko tisuću osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj o turističkom potencijalu Rudnika.

Sve to ostvareno je sa 700 tisuća kuna prihoda – objasnio je , najviše od donacija građana (262 i pol tisuće) i od Grada Samobora (179 tisuća kuna). Za rad Društva u 2016. godini utrošeno je ukupno 655 tisuća kuna, od čega trećina (241 tisuća kuna) za kupnju zemljišta i pribavljanje dokumentacije za buduću Bergmanovu hižu.

Rad KUD-a Oštrc u svojim su pozdravnim govorima podržali gradski pročelnik za gospodarstvo Hrvoje Frankić, predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Rude Željko Koščica i predsjednica Rukometnog kluba Rudar Snježana Hofer.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.