Stanko Garašić novi predsjednik, Mirko Đelapa novi zapovjednik Samoborske narodne garde

15. ožujka 2017.
Komentari isključeni
2.606 Pregleda

Sredinom 2012. godine desetak zaljubljenika u Samobor i samoborsko nasljeđe pokrenulo je osnivanje povijesne postrojbe pod imenom Samoborska narodna garda. Povijesno uporište za to našlo se u djelu Milana Langa “Samobor – narodni život i običaji” iz 1915. godine te u djelu Bogumila Tonija “Samoborska narodna garda (1848.-1851.)”. Kako bi povijesna postrojba mogla formalno pravno djelovati osnovana je u travnju 2013. godine istoimena udruga, koja je jučer, nakon gotovo 4 godine rada, održala svoju prvu izbornu, a ujedno i izvještajnu skupštinu i to u svojim novim prostorijama u nekadašnjoj vojarni. Na skupštini je dosadašnjeg predsjednika Franju Horvata na toj dužnosti zamijenio dojučerašnji zapovjednik Garde Stanko Garašić, a na njegovo je mjesto, kao novi zapovjednik samoborskih gardista izabran Mirko Đelapa, kojega će, pak, mijenjati Damir Haberle.

Povijesna postrojba Samoborske narodne garde tijekom prošle godine odradila je oko 2 tisuće volonterskih sati na ponos Gradu te nastupila u programima odavanja počasti poginulim braniteljima u prigodi Dana državnosti u lipnju, Dana domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u kolovozu, te Dana neovisnosti i Dana Grada Samobora u listopadu. -Sudjelovali smo i u programu obilježavanja mobilizacije 151. samoborske brigade te u komemoraciji na lokaciji Trokut Novska, ali i u obilježavanju crkvenih blagdana: samoborske nebeske zaštitnice Svete Anastazije i Svetog Antuna u siječnju te na dočeku hodočasnika s Marije Bistrice u kolovozu – izvijestio je Franjo Horvat. Posebno značajnim Horvat smatra sudjelovanje Garde u Križnom putu hrvatske vojske i policije na Ksaveru u suradnji s Vojnim ordinarijatom u ožujku, zatim na 21. obljetnici Vojno-redarstvene akcije Bljesak u Okučanima, kao i na Vojno-redarstvenom hodočašću u Mariji Bistrici u listopadu te na obilježavanju 25. obljetnice žrtve Vukovara u studenom.

U sklopu obilježavanja obljetnice 151. Samoborske brigade, Samoborska narodna garda ugostila je lani 6 povijesnih postrojbi hrvatske vojske te imala zapažen nastup na središnjem gradskom trgu i u svečanom programu koji se održavao u Parku domovinske zahvalnosti. Tijekom 2016. godine naša je Garda primljena u Savez povijesnih postrojbi hrvatske vojske na što su posebno ponosni.

Samoborska narodna garda sustavno i u skladu s dostupnih joj 45 tisuća kuna, do kojih je došla prijavljujući se raznim projektima na gradske natječaje, obogatila svoje svečane odore i izradila nekoliko novih. -Cilj Garde je pomlađivanje i povećanje članstva na čemu se sustavno radi, tako da već sada udruga može odgovoriti na dva poziva i svoje gardiste uputiti istovremeno na dva mjesta gdje se održavaju svečanosti – istaknula je tajnica Udruge Maja Vela. Uspiju li osigurati sredstva, ove će se godine uputiti i na Hrvatsko vojno-redarstveno hodočašće u Lourdes.

Uz predsjednika Stanka Garašića i njegova zamjenika Tomu Jandrečića te tajnicu Maju Velu, članovi Izvršnog odbora Samoborske narodne garde su i Franjo Horvat, Josip Telišman, Mirko Đelapa i Damir Haberle. Nadzorni odbor čine Franjo Kodrić, Boris Vucković i Tomislav Lucić, a Sud časti Vladimir Tomašković, Adolf Paar i Branko Oslaković. Čuvar zastave je i dalje Josip Sirovica.

Skupština je odlučila Predsjednici Republike za državna odlikovanja predložiti prvog zapovjednika Garde Josipa Telišmana i tajnicu Maju Velu, ujedno i glasnogovornicu Saveza povijesnih postrojbi hrvatske vojske.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.