Pozitivan stav i nemoj biti minus

11. ožujka 2017.
Komentari isključeni
5.331 Pregleda

S puno zanosa i pozitivne energije sinoć je u Osnovnoj školi Samobor predstavljena Udruga SURLA, Samoborska Udruga Roditelja za Lokalne Aktivnosti. Osnovalo ju je 5 obitelji koje su posljednjih godina zbližila njihova djeca, potaknuvši ih na druženje. A to druženje rezultiralo je nizom svakodnevnih razgovora o životnim situacijama u kojima se oni kao roditelje nalaze i snalaze. Želeći poboljšati uvjete života svoje djece, odlučili su nakon nekoliko poduzetih akcija, udružiti se i formalno, pa je tako stvorena SURLA. Kako bi aktivirali i druge roditelje sličnog načina promišljanja, “surlaši” su im odlučili približiti svoje ideje. Zasad se oko njihovih nastojanja da se nešto pokrene, na ovom inicijalnom okupljanju našlo 40-ak roditelja mahom učenika iz Osnovne škole Samobor, ali SURLA namjerava svoje djelovanje proširiti i na druge samoborske škole i vrtiće.

O biti njihovih zamisli okupljenima je govorio predsjednik Udruge Branimir Lozo, a nakon njega i predsjednik Vijeća roditelja u Osnovnoj školi Samobor Josip Vreš. SURLA planira projekte poput osiguranja sigurnijeg prilaza djece školi i oko škole, postavljanje nadstrešnica, poboljšanje rasvjete, popravak ograde, širi video nadzor, olakšice za obitelji s više djece na razini Grada Samobora, uvođenje tablet računala i općenito informatizaciju nastavnog programa, a prioritet će im biti ormarići za ostavljanje školskih torbi i ostalih osobnih stvari učenika za sve polaznike Osnovne škole Samobor što namjeravaju ostvariti do kraja ove kalendarske godine. U planu su im i razne radionice iz domaćinstva, bontona i sličnog u čemu vide mogućnost suradnje s Centrom za mlade. Već su kontaktirali neke srodne samoborske udruge s kojima bi zajednički pokrenuli razne akcije, a kad ih idejno osmisle s takvim će se prijedlozima uputiti i u gradsku upravu i gradske institucije.

-Sve je to zamišljeno na bazi volonterstva i angažmana roditelja različitih struka koji su voljni raditi za svoju i drugu djecu, a njih je, prema Državnom zavodu za statistiku, 7250 u našem gradu, što ukazuje na to da je svaki peti stanovnik Samobora dijete – rekao je Branimir Lozo. -Želja nam je – dodao je – trokut čije vrhove čine učitelji, roditelji i djeca stopiti u jedno, ne izmišljati “toplu vodu”, ne se žaliti i ne kukati zbog problema, već ih rješavati po prokušanom receptu “hoću, mogu, mijenjam”. Svoju prezentaciju Lozo je zaključio mišlju da današnja djeca imaju puno veću sposobnost shvaćanja i procesiranja nego što mi to mislimo i pozvao roditelje i njihovu djecu te volontere i donatore na učlanjenje u SURLA TIM.

Sve to naišlo je na odobravanje okupljenih roditelja i učitelja, a u raspravi otvorilo i neke druge teme, tako da izgleda da bi se ekipiranje djelića iskazane pozitivne energije moglo vrlo brzo i konkretizirati.

Više informacija dostupno je na www.surla.hr.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentara

  1. Avatar

    Marija Horvatkala -samo pravom iskrenom reakcijom u pravo vrijeme , slijedeći svoj već urođeni osjećaj i realni sadržaj situacije , možemo odagnati zlo, kojemu nema mjesta med djecom i roditeljima, kojima su , a i nama , NAJVEĆE BOGATSTVO! Bravo BRANIMIR LOZO mr,sc.ing FERA !

  2. Avatar

    Marija Horvatkala -samo pravom iskrenom reakcijom u pravo vrijeme , slijedeći svoj već urođeni osjećaj i realni sadržaj situacije , možemo odagnati zlo, kojemu nema mjesta med djecom i roditeljima, kojima su , a i nama , NAJVEĆE BOGATSTVO! Bravo BRANIMIR LOZO mr.sc.ing FERA !