Drevno rimsko staklo u umjetničkom nakitu

11. ožujka 2017.
Komentari isključeni
1.945 Pregleda

Limitirane kolekcije nakita iznimne povijesne, materijalne i umjetničke vrijednosti pod nazivom “Gdje istok susreće zapad”, mogu se još samo danas i sutra od 10 do 17 sati razgledati u Galeriji Prica. Riječ je o jedinstvenom nakitu iz umjetničke radionice Elkana s detaljima od rimskog stakla starog 2000 godina, koje je maštom i vještim rukama majstora zlatara odjeveno u srebro, u bojama bojama istaknutim poludragim kamenjem te povezano u cjelinu vunom.

O tom susretu, ali i spoju prošlosti i budućnosti sinoć je na otvorenju male, ali vrijedne i dojmljive izložbe govorio splitski umjetnik i autor kolekcije ovog jedinstvenog nakita Feđa Aaron Bučić, koji vještini izrađivanja nakita u radionici Elkana poučava i svoju suradnicu, novinarku Jasminu Kos. Bučić je rekao da se drevno rimsko staklo, proizvedeno u vrijeme Rimskog Carstva, pronalazi arheološkim iskapanjima na području mediteranskih zemalja, a osobito današnjeg Izraela, odakle dolazi i staklo koje sadrži ovaj nakit. Svaki pronađeni komad stakla obilježen je svojom poviješću kao i višestoljetnim prirodnim procesom, kojim se na staklenoj površini stvaraju ljuskice u duginim bojama – istaknuo je Feđa Aaron Bučić.

Nakit je dosad predstavljen na sedam izložbi diljem Hrvatske i u Sarajevu. Među kupcima nakita su pjevačice Jelena Rozga i Danijela Martinović te glumac Robert Kurbaša, a zaštitno lice ovih nosivih komada povijesti mlada je skladataljica Hana Huljić.

Otvorenju ove jedinstvene izložbe nazočio je i samoborski gradonačelnik i saborski zastupnik, predsjednik HSS-a, Krešo Beljak.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.