Izabran križonoša ovogodišnjeg korizmenog hoda samoborske župe

9. ožujka 2017.
Komentari isključeni
784 Pregleda

Vjeroučitelj Radovan Librić potaknuo je prije dvije godine samoborske vjernike i u suradnji sa samoborskim bratovštinama svetog Jakova i svete Helene, pokrenuo noćni križni put Župe svete Anastazije samoborskim kapelama uoči Uskrsa, u noći s Velikog četvrtka na Veliki petak. Obilazeći crkve i kapele, hodočasnici na tom putu razmatraju Muku Kristovu.

Ta lijepa inicijativa nastavlja se i ove godine hodom gradskim ulicama, četvrtima i okolnim selima našeg Samobora. Križ će ove godine, u noći 13. i 14. travnja, ponijeti Božidar Matijaščić iz Vrhovčaka, otac šestoro djece, a nosit će ga na zahvalu Bogu za svoju ženu Mariju i djecu, za sve obitelji i župljane drevne samoborske župe. Pratnja će mu biti šest muškaraca iz Obiteljske zajednice žive krunice koja djeluje na području Samoborsko-okićkog dekanata, te jedan pomoćnik u nošenju križa. Križnom će se putu pridružiti i članovi Bratovštine svete Helene i Bratovštine svetog Jakova apostola u svojim odorama te župljani i vjernici iz drugih župa. Dobrodošle su i druge bratovštine u ovo molitveno ozračje koje će se ostvariti u tišini noći.

Pokornički hod traje čitavu noć i dugačak je 14 kilometara. Procesija će krenuti iz franjevačke crkve u 22 sata na Veliki četvrtak te nakon obilaska 14 postaja vratiti se u župnu crkvu u ranim jutarnjim satima Velikog petka.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.