Samobor se po 12. put vratio u doba srednjeg vijeka!

5. ožujka 2017.
Komentari isključeni
1.273 Pregleda

Po 12. put danas je na livadi na Vugrinščaku, podno Starog grada, uprizorena Bitka kod Samobora. Oko 200 dobro uvježbanih vitezova iz srednjovjekovnih skupina iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske, odjeveni u replike oklopa i verižnjača iz 15. stoljeća te brojni statisti, dočarali su brojnoj publici sukob dviju vojski, snaga kraljice udovice Elizabete s jedne i snaga poljskog kralja Vladislava Jagelovića s druge strane.

Bojnim poljem letjele su vatrene kugle i goruće strijele, a odjekivali pucnjevi iz kubura. Bitku su najavili glavni gradski sudac kojeg je utjelovio Milan Žegarac Peharnik i njegove kolege iz udruge Oživljena povijest. Uz njih, u organizaciji su sudjelovali i Samoborski muzej, Vitezovi zelengradski te Turistička zajednica naše grada.

U brojnim su se ulogama, što kmetova, što coprnica, našli i samoborski matičari predvođeni kaštelanom Zoranom Perovićem koji je prije same bitke publiku upoznao s događanjima iz 1441. godine te kako je temeljem stvarnog događaja nastala ova značajna turistička manifestacija.

Srednjovjekovnu atmosferu na Vugrinščaku dočarao je i sajam koji je ove godine okupio čak 50 izlagača iz cijele Hrvatske, uglavnom starih zanata, i tradicijskih obrta koji su izložili svoje rukotvorine, a kupit su se mogli i brojni jestivi, isključivo domaći proizvodi.

Nažalost, ove je godine, manifestaciju posjetio znatno manji broj ljudi, jer vrijeme je bilo oblačno i mnogi su očekivali kišu, koja je na sreću ipak zaobišla bitku. Sve u svemu ova značajna samoborska turistička manifestacija, čija je idejna začetnica povjesničarka umjetnosti Ivanka Brekalo ponovno je opravdala svoje postojanje.

Foto: Š.M.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentara

  1. Avatar

    13. put bi se mogal vrnuti iza lokalnih izbora 🙂 ?