Klapski pozdrav samoborskoj publici

5. ožujka 2017.
Komentari isključeni
2.613 Pregleda

Po sedmi put od svog utemeljenja samoborska klapa Poj, koja je u početku djelovala kao Klapa Samobor, okupila je sinoć druge prijateljske klape i u Samoboru organizirala jedinu zimsku kontinentalnu klapsku smotru. Pod nazivom “Tebe lepo ja pozdravlam”, što je i naziv samoborske tradicionalne popevke, smotru je osmislio nekadašnji voditelj klape, pokojni maestro Ljubo Stipišić Delmata.

Kako je i red, a i običaj, i ovogodišnju je smotru baš s tom pjesmom otvorio domaćin, uz kojega je u velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta nastupilo još 6 klapa. To su bile mješovite klape Barun iz Svete Nedelje i Kampaneli iz Donjih Kaštela, zatim muške klape Bistrica iz Marije Bistrice i Kolapjani iz Siska te ženske klape Obilanca iz Zagreba i Stentoria iz Daruvara. Svi su u programu koji je bio podijeljen u dva dijela, zapjevali po 3 pjesme i zaslužili pljesak publike. Sudeći po tom odobravanju, publike su se uz Klapu Poj i susjednu Klapu Barun, najviše dojmile klape Kolapjani i Stentoria. Izvodile su se obrade narodnih pjesama te skladane pjesme s hrvatskih festivala prilagođene klapskom pjevanju.

Program je vodila Iva Barun, koja je na početku posebno pozdravila predstavnicu Grada Samobora, dopredsjednicu Gradskog vijeća Maju Gračanin i samoborskog župnika i dekana, prečasnog Davora Štuljana, s njihovim suradnicima.

Uz Klapu Poj i njezina umjetničkog voditelja Bojana Pogrmilovića, suorganizatori smotre bili su Folklorni ansambl Mladost i Pučko otvoreno učilište. Na kraju svih izvedbi predsjednik Klape Poj Ivo Šušak podijelio je sudionicima zahvalnice i prigodne poklone, a potom su svi otpjevali “Cesaricu” te “U boj, u boj”.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.